Scumpiri inexplicabile la energia electrica. Cel mai mare furnizor de pe piata romaneasca solicita plafonarea pretului la kilowatt. Tarifele au crescut si in iulie

Pretul kilowattului a crescut alarmant de la inceputul anului, iar efectele se vor propaga in lant in economie, -astfel ca poate ar fi cazul ca autoritatile sa intervina ca in cazul RCA, avertizea-za cel mai mare furnizor local de energie.
Situatia de pe piata de energie electrica a devenit ingrijoratoare pentru toata lumea, din cauza preturilor nejustificat de mari, pe care nu si le explica nici operatorii din piata. Deja efectele a ceea ce s-a intamplat de la inceputul anului pe bursa de energie, unde s-a tranzactionat si la valori medii lunare de peste doua ori mai mari decat cele din 2016, se reflecta in facturile populatiei, care de la 1 iulie plateste o electricitate in medie cu 8% mai scumpa la nivelul tarii, in timp ce furnizorii cerusera o majorare de circa 25%.
Scumpirea nu acopera nici acum costurile inregistrate de Electrica cu achizitia energiei, a declarat Catalin Stancu, directorul general al companiei Electrica SA.
. In continuare, preturile se mentin ridicate pe bursa de energie. “Problemele persista, iar consecintele pe termen lung, daca situatia se mentine asa, vor fi semni-ficative. Noi (furnizorii – n.red.) functionam ca un acordeon acum, nu transmitem imediat la client. Nimeni nu o duce bine in distributie si furnizare”, a mai declarat Catalin Stancu.
Potrivit acestuia, consecintele se vor vedea mai ales la sfarsitul anului si inceputul lui 2018, cand Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei -(ANRE) trebuie sa le recunoasca din costuri. Potrivit acestuia, pentru consumatorii eligibili, care isi negociaza singuri contractele, deja ofertele de pret pentru contractele noi prevad cresteri de 20-30%, indiferent de furnizor. Scumpirea ii afecteaza mai ales pe marii consumatori industriali, care au costuri ridicate cu electricitatea. ?
Solutii de reglare a pietei
In opinia sa, cresterea de pret de pe bursa OPCOM ar trebui sa reflecte o majorare a cererii, dar consumul nu a crescut, iar exporturile sunt similare cu cele din 2016. “Nu poti vorbi de un pret corect intr-o piata care nu mai e echilibrata. Pretul corect e pretul de piata. Singura intrebare e daca ce vedem acum e piata functionala sau nu. Un pret care creste cu 70% arata un dezechilibru. N-a explodat cererea. Ramane partea de ofertare in joc, iar aici trebuie o analiza serioasa pe fiecare producator”, a completat Catalin Stancu.
In opinia sa, trebuie vazut ce nu a functionat de la inceputul anului, iar aici sunt trei aspecte de analizat. Primul: exista echilibru intre cerere si oferta? Daca nu, de ce? In al doilea rand, trebuie create produse de tip forward pe bursa OPCOM, ca furnizorii sa se protejeze la riscul cresterilor de pret. “Apoi, probabil ca pe termen scurt ar trebui si o masura administrativa. Pana intelegem ce se intampla, trebuie cumva sa ne ferim de efectele pe termen lung. Trebuie facuta o analiza serioasa.
De exemplu, anul trecut a fost la RCA aceeasi problema. O industrie a zis: nu mai suportam costul si cineva a spus: “Hai sa punem un fel de stop, ca sa le dam timp, sa studiem problema si sa vedem ce masuri luam””, a completat reprezentantul furnizorului de energie. El ?a adaugat ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *