Se aplica de vineri. Toata lumea va avea aceasta surpriza la pompa

Se schimba denumirile carburantilor la pompa. Benzina va primi simbolul E urmat de un numar, intr-un cerc, iar motorina va avea simbolul B, urmat de un numar intr-un patrat.
In plus, pentru carburantii alternativi codul fiecaruia va fi intr-un romb.
Masura va fi aplicata in cele 28 de state ale Uniunii Europene, in Islanda, Norvegia si Lichtenstein, dar si in Macedonia, Serbia, Elvetia si Turcia.
Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, in imediata apropiere a gurii de alimentare, in manualul vehicolului, in benzinarii si la toate magazinele de vanzare ale automobilelor. Noul sistem de va ajuta consumatorii, spun oficialii UE, sa aleaga tipul corespunzator de carburant pentru automobilul propriu.
Etichetele pentru benzina vor fi E5 (cu cifra octanica 95 sau 98 si cel mult 5% etanol), E10 (cu cifra octanica 95 sau 98 si 10% etanol) si E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), intr-un cerc.
Etichetele pentru motorina vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmeaza a fi introdus la vanzare) si XTL (o motorina sintetica, care urmeaza a aparea), intr-un romb.
Carburantii alternativi vor fi etichetati cu H2 (hidrogen), CNG (gaze naturale compresate), LPG (gaz petrolifer lichefiat) si LNG (gaz natural lichefiat), intr-un romb.
Masura a fost prevazuta in directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *