Se pregateste Rusia de o noua anexare?

Liderul regiunii separatiste Osetia de Sud, Leonid Tibilov, a anuntat organizarea unui referendum privind declararea independentei fata de Georgia si alipirea la Federatia Rusa. Dupa Crimeea, ar fi a doua anexare cu forta a unui teritoriu de catre Rusia lui Putin, petrecuta sub privirile neputincioase ale Occidentului.
Acesta va fi cel de-al treilea referendum pe tema independentei si/sau alipirii la Rusia organizat in provincia separatista georgiana in ultimii 25 de ani, potrivit Jamestown Foundation. Primul a avut loc in 1992, iar cel de-al doilea in 2006, un an care trebuie tinut minte si niciodata nu s-a pus problema rezultatului, de vreme ce in Osetia de Sud a avut loc o temeinica epurare etnica in doua etape. Prima s-a petrecut in perioada 1991-1992, cand aproape jumatate din locuitorii provinciei – zeci de mii de etnici georgieni – au fost izgoniti din casele lor, si a doua -? in timpul razboiului ruso-georgian din 2008, cand ultimii georgieni ramasi in Osetia de Sud au fost alungati peste “granita”. Ca urmare, la ambele referendumuri, raspunsul a fost covarsitor “Da”, cu peste 90%, cum se intampla de regula cu toate referendumurile organizate de “autoritatile” entitatilor care fac obiectul razboaielor inghetate.
Intrebarea care se ridica este de ce mai este nevoie de un al treilea referendum, la fel de ilegal ca si primele doua, care sa le confirme pe precedentele, cand rezultatul este cunoscut dinainte? Un posibil raspuns este ca Rusia se pregateste sa anexeze Osetia de Sud si are nevoie de o justificare propagandistica dupa exact acelasi model pe care l-a utilizat la anexarea Peninsulei Crimeea.? Pentru ca nu este posibil ca o regiune cu un guvern-marioneta si cu trupe rusesti pe teritoriul sau sa organizeze un referendum fara voia Kremlinului, problema reala este ce urmareste, de fapt, Kremlinul.
Daca scopul il reprezinta anexarea Osetiei de Sud si “reunificarea” poporului osetin de pe cei doi versanti ai Caucazului, atunci, ne putem astepta ca foarte curand dupa Osetia de Sud sa urmeze cealalta provincie separatista georgiana, Abhazia, care si-a declarat, la randul ei, independenta tot printr-un refe?rendum si tot cu peste 90-95% in 1999. Atat Abhazia, cat si Osetia de Sud au fost recunoscute ca state independente de Moscova dupa razboiul din 2008 si o cerere de alipire este tot ce are nevoie Rusia pentru a consfinti oficial anexarea. Printr-o noua anexa?re a celor doua provincii, Putin si-ar reinnoi prestigiul imperial in ochii rusilor, ar extinde si mai mult litoralul rusesc la Marea Neagra, cu toate consecintele economice si strategice care decurg de aici si si-ar stabili un cap de pod ferm in Caucazul de Sud. Si s-ar asigura ca Georgia nu va face niciodata vreo surpriza ucraineana si va ramane ferm in sfera de influenta a Rusiei.
Dupa razboiul din 2008, Putin s-a ?asigurat ca Georgia nu mai este un stat independent viabil. Daca, in luna martie a acelui an, s-a discutat fara succes la Summit-ul NATO de la Bucuresti despre acordarea unui Plan de Actiune pentru Aderare Ucrainei si Georgiei, cateva luni mai tarziu, in august, Putin s-a asigurat ca acest lucru nu mai este posibil. Prin ruperea celor doua provincii, Georgia a ramas un stat care nu poate fi aparat de o eventuala invazie militara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *