Se schimba banii! Scapa de aceste bancnote pana in decembrie 2018

Banca Centrala Europeana a anuntat ca va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Potrivit unui comunicat al bancii, cea mai mare bancnota euro va putea fi folosita pana in decembrie 2018, cand va fi retrasa din circulatie.??
Oficialii europeni au motivat aceasta decizie prin incercarea de reducere a activitatii ilegale in care se utilizeaza bancnota, in special finantarea terorismului. Insa chiar si dupa luarea acestei decizii, bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie timp de mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata.
Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate in circulatie anul trecut erau pastrate in bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE. Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate in circulatie la nivel mondial, avand o valoare de aproape cinci ori mai mare decat cea mai mare bancnota americana in circulatie, cea de 100 de dolari.
Bancnotele si monedele euro circula incepand din anul 2002 iar in 2013 BCE a demarat tiparirea celei de-a doua serii de bancnote euro, incepand cu cea de 5 euro.?Ulterior au fost tiparite noi bancnote de 10 si 20 de euro.
O astfel de decizie reprezinta o mica victorie pentru cei care sustin ca bancnotele mari faciliteaza finantarea terorismului. Insa chiar si in conformitate cu planul aflat in discutie, bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie timp de mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata si de asemenea vor putea fi rascumparate la ghiseele bancilor centrale dupa ce nu vor mai fi tiparite.?
Un oficial din zona euro precizeaza ca aceasta optiune are legatura cu traditia Germaniei, care a garantat posibilitatea rascumpararii permanente a fostelor marci germane la ghiseele Bundesbank. Acest oficial a precizat insa ca mai raman de rezolvat unele chestiuni, precum cea referitoare la obligativitatea dezvaluirii modului in care persoanele au intrat in posesia bancnotelor de 500 de euro daca este vorba de o suma mai mare de un anumit prag.
Insa ideea eliminarii bancnotelor de 500 de euro este criticata in Germania, unde exista ingrijorarea ca acesta este doar primul pas spre eliminarea completa a tranzactiilor cu numerar. Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *