Sectorul serviciilor, un colac de salvare pentru zona euro

Zona euro ar putea evita recesiunea, ca urmare a revenirii surprinzatoare a sectorului serviciilor, care a compensat continuarea contractiei in industria prelucratoare in ianuarie, potrivit datelor prezentate marti de compania Markit, citate de Reuters.

Indicatorul Flash Eurozone Purchasing Managers” Composite Index (PMI) calculat de Markit a urcat de la 48,3 puncte in decembrie la 50,4 puncte, maximul ultimelor patru luni, depasind asteptarile Reuters.
“Indicele pare sa fi atins un minim in octombrie si am avut trei luni de imbunatatiri. Consideram ca o perioada de trei luni semnaleaza o schimbare majora si incepem sa devenim mai increzatori. S-ar putea sa nu fie recesiune in zona euro si numai o scurta perioada de declin”, a declarat Chris Williamson, economist-sef la Markit.
Potrivit unui sondaj realizat de Reuters saptamana trecuta, zona euro va inregistra o recesiune usoara in prima jumatate din 2013, iar pe ansamblul anului va avea o contractie de 0,3%.
O parte din cresterea recenta a fost sustinuta, insa, de reducerea portofoliului de comenzi, in timp ce companiile au fost fortate sa scada preturile pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *