Seful BCE este anchetat pentru conflict de interese, facand parte dintr-un club al bancherilor.

Autoritatea interna de supraveghere a UE a lansat o investigatie vizandu-l pe presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, dupa o sesizare ca acest s-ar afla in conflict de interese, din cauza apartenentei la G30, un club al bancherilor de top, potrivit Euobserver, citat de Mediafax.
“Am primit o plangere si am trimis o scrisoare la BCE. Acum asteptam un raspuns”, a declarat un purtator de cuvant al ombudsmanului UE, Nikiforos Diamandouros. BCE are timp pana la sfarsitul lunii octombrie pentru a raspunde, a spus el.
BCE a confirmat primirea scrisorii, insa a respins afirmatia ca apartenenta la G30 ar fi contrara codului etic al institutii.
Plangerea impotriva lui Draghi a fost depusa in iunie de Corporate Europe Observatory, o organizatie din Bruxelles care promoveaza transparenta.
Corporate Europe Observatory a criticat apartenenta lui Draghi la un grup de lobby bancar al carui obiectiv declarat este sa influenteze dezbaterea privind reglementarea sectorului bancar.
“Exista o natura opaca in privinta activitatilor grupului si in privinta membrilor. Publicul nu pote cunoaste detaliile implicarii sefului BCE, intrucat intalnirile sunt confidentiale. Informatii asupra discutiilor care au loc si asupra unor eventuale angajamente ale membrilor fata de anumite directii de actiune nu sunt accesibile publicului. In opinia noastra, grupul are caracteristicile unui vehicul de lobby pentru interese financiare private”, se arata in sesizarea Corporate Europe Observatory.
Draghi a fost deja puternic criticat la numirea in functia de presedinte al BCE, intrucat anterior a detinut postul de manager la banca americana de investitii Goldman Sachs, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *