Seful finantelor Germaniei admite ca Grecia va necesita un nou pachet de ajutor

Seful finantelor Germaniei admite ca Grecia va necesita un nou pachet de ajutor

Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a recunoscut marti, pentru prima data, ca Grecia va necesita de un al treilea pachet de ajutor financiar extern, iar o sursa din Ministerul de Finante de la Atena a declarat ca noul pachet financiar ar putea fi mult mai mic decat precedentele.
“Va trebui adoptat un nou program pentru Grecia”, a declarat Schaeuble in timpul unui miting electoral in nordul Germaniei. Perspectiva unui nou sprijin pentru Grecia s-ar putea dovedi nepopulara in randul electoratului geman, cu numai cinci saptamani inaintea alegerilor parlamentare, potrivit agentiei de presa Reuters, preluata de cotidianul elen Kathimerini.La Atena, o sursa din Ministerul de Finante elen a declarat pentru Reuters ca un nou sprijin financiar ar viza acoperirea unui deficit de finantare estimat pentru perioada 2014-2016.
“Grecia si creditorii internationali analizeaza mai multe modalitati pentru acoperirea oricarui deficit de finantare al Greciei in urmatorii ani”, a spus oficialul elen.
Variantele includ utilizarea unor fonduri ramase din programul de recapitalizare a sectorului bancar si masuri de sprijin discutate anterior, a adaugat acesta.FMI a estimat, in iulie, ca Grecia are un deficit de finantare de 10,9 miliarde de euro pentru perioada 2014-2015.
Afirmatia lui Schaeuble depaseste orice posibila aluzie facuta de cancelarul Angela Merkel, care a recurs la o abordare mai precauta in contextul alegerilor, pentru a nu indeparta votantii care se tem ca vor fi nevoiti sa suporte costurile sprijinirii Atenei.
Ministrul german de Finante a mai afirmat in trecut ca Grecia ar putea necesita un nou program financiar la incheierea celui prezent in 2014, dar nu l-a descris niciodata ca fiind inevitabil, cum pare ca a procedat marti, scrie Reuters.
Grecia nu va beneficia, insa, de o stergere a datoriilor, a adaugat el.Merkel a declarat, intr-un interviu publicat marti in presa germana, ca Grecia face progrese, iar o reevaluare a situatiei va avea loc conform planurilor la sfarsitul anului 2014 sau inceputul lui 2015. De asemenea, cancelarul a spus ca nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *