Seful statului, atac la Serbia si Ucraina: “Mai au multi pasi de facut pana sa fie state democratice”

Publicat la: 12.08.2013 11:59 Ultima actualizare: 12.08.2013 12:00

STEFAN MICSIK / MEDIAFAX FOTO
Presedintele Traian Basescu a atacat statele vecine Serbia si Ucraina, in contextul in care comunitatile de romani de acolo nu sunt tratate cum ar trebuie. Facand apel si asociatiile de romani din afara granitelor sa nu mai aiba puncte de vedere diferite si sa fie solidare, seful statului a sustinut ca Serbia si Ucraina? “mai au pasi multi de facut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice”.
“Drepturile pentru minoritati sunt o emblema a nivelului de democratie. Pentru mine este clar ca si Serbia si Ucraina mai au pasi multi de facut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice. Inca nu se intelege la nivelul politic, in aceste tari, ca avantajul de a avea minoritatea recunoscuta a altui stat pe teritoriul tau este urias. Ei nu realizeaza inca acest tip de avantaje care consolideaza relatia bilaterala si fac din tara mama un partener al acelui stat in orice fel de conditii, nu numai cand e vorba de minoritati”, a afirmat seful statului, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului.

Basescu a precizat ca il apreciaza pe presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru ca si-a tinut promisiunea in a fi adoptata o legislatie care sa permita invatamantul in limba materna, insa problema tine in prezent de aplicarea legii. Presedintele a precizat ca eforturile diplomatiei romanesti se vor concentra asupra implementarii legislatiei existente in Ucraina, care ar fi similara cu aceea din Romania.
“Pe noi ne deranjeaza faptul ca in Ucraina se incearca aceasta impartire a romanilor in moldoveni si romani”, a mentionat Basescu.
El a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *