Senat: Presedintele Romaniei nu intra in procedura numirii conducerii ANCOM

Proiectul de lege a fost reintors in Parlament pentru reexaminare de catre seful statului, iar Senatul va vota, in plenul de martea viitoare, Ordonanta de Urgenta care modifica o OUG privind infiintarea ANCOM.
Comisia economica a Senatului a dat miercuri raport de admitere pentru proiectul de adoptare a OUG, in aceeasi forma in care a fost adoptata de Camera Deputatilor. Deputatii au inclus atunci in proiect majoritatea punctele cerute de Klaus Iohannis in solicitarea de reexaminare, dar a respins amendamentul propus de presedintele Comisie economice, senatorul PNL, Florin Citu, care prevederea reintroducerea sefului statului in procedura de numire a presedintelui ANCOM, la propunerea Guvernului.
“Conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de catre cele doua Camere ale Parlamentului, reunite in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”, este forma OUG adoptata de Camera Deputatilor, in urma reexaminarii proiectului, la cererea presedintelui Romaniei.
“Observam ca intreaga putere executiva (atat Guvernul, cat si presedintele Romaniei) este eliminata din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determina un dezechilibru intre puterile statului in ceea ce priveste atributiile legate de propunerea, numirea si controlul care vizeaza o autoritate administrativa autonoma precum ANCOM. Doar repartizarea echitabila a acestor atributii intre puterile legislativa si executiva si, in cadrul acesteia din urma, intre presedintele Romaniei si Guvern, poate asigura independenta operationala a ANCOM”, arata Iohannis, cererea de reexaminare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *