Senatorii din Comisia de administratiei au votat impotriva proiectului Rosia Montana: Valcov: “Nu a fost o decizie politica”

de Sorina Ionasc Publicat la: 10.09.2013 18:13 Ultima actualizare: 10.09.2013 18:51

Dupa ce a primit un aviz negativ de la comisia juridica, urmand traseul respingerilor sugerat de premierul Victor Ponta, proiectul privind exploatarile de la Rosia Montana a primit un raport negativ si din partea comisiei pentru administratie si mediu, acesta fiind votat in unanimitate, in spatele usilor inchise.
Presedintele comisiei, senatorul pesedist Darius Valcov, a precizat ca nu s-a lasat influentat de acest indemn al premierului, ci ca a votat impotriva de teama riscurilor.

“Am votat impotriva gandindu-ma la mine si la generatia viitoare si ma gandesc ca aceasta exploatare se va putea face si peste mai multi ani cand probabil vor exista si alte tehnologii decat cianurile. Nu a fost o decizie politica, nu ni s-a recomandat cum sa votam, fiecare a votat asa cum a dorit. Exista si in acord, si in lege mai multe posibilitati pentru ca operatorul sa nu respecte procedurile”, a declarat Valcov, la finalul sedintei.
Intrebat care sunt acele riscuri ale tehnologiei pe baza de cianuri, senatorul nu a stiut sa exemplice. “Riscurile sunt cele care pot aparea cand se folosesc cianuri. Si exista si in acord ca operatorul sa nu respecte angajamentele.Nu sunt specialist, o comisie de mediu se gandeste la protejarea acestuia si cand spui cuvantul cianura si te gandesti la mediul parca nu sunt pe acelasi picior de egalitate. Ne este teama de aceste riscuri pe care nu le cunoastem”, a raspuns Valcov.
Desi atat ministrul Mediului, Rovana Plumb, cat si ministrul Culturii, Daniel Barbu, si presedintele Agentiei pentru Resurse Minerale, Stefan Harsu, au oferit o serie de argumente …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *