Senatul a modificat Legea privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului

Propunerea legislativa a fost initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si deputatii PSD Florin Iordache si Eugen Nicolicea.
Potrivit proiectului, functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang cu functia de ministru, beneficiind in mod corespunzator de toate drepturile acestuia.
“Avocatul Poporului, precum si persoanele care au exercitat functia de Avocat al Poporului, indeplinind conditiile de numire prevazute pentru judecatori la Curtea Constitutionala, la data pensionarii sau recalcularii pensiei anterior acordate, beneficiaza de pensie calculata si stabilita in aceleasi conditii cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale, potrivit art.71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilita poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs de exercitare”, mai sune proiectul.
Propunerea legislativa mai are ca obiect de reglementare infiintarea mecanismelor prevazute de Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, in scopul consolidarii activitatii Avocatului Poporului de aparator al drepturilor omului in domeniul controlului constitutional si al unificarii practicii judiciare.
Acestea prevad, in esenta, garantii suplimentare pentru Mecanismul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *