Senatul a redactat hotararea in cazul lui Dan Sova „in mod eronat”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Sorina Ionasc Publicat la: 22.04.2015 13:57 Ultima actualizare: 22.04.2015 14:08

Dupa trei zile de tergiversari, Senatul a redactat hotararea care constata faptul ca solicitarea DNA privind retinerea si arestarea lui Dan Sova este respinsa si care va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial. Liberalii au anuntat deja ca o vor contesta la Curtea Constitutionala, fiind o hotarare care se bazeaza pe articole de lege neconstitutionale. Mai mult, tot liberalii sustin ca procedura prin care s-a ajuns la acest act este una neregulamentara.

Biroul Permanent al Senatului a redactat hotararea in cazul solicitarii procurorilor anticoruptie, care au cerut incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova. Dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, hotararea va fi contestata la Curtea Constitutionala de liberali.
„Am intrunit Biroul Permanent intr-o scurta sedinta pentru a lua act de proiectul de hotarare redactat de comisia juridica. L-am si votat, l-am adoptat si il trimitem spre publicare la Monitorul Oficial. Nu este o hotarare noua, este conform CCR, este formalizarea hotararii care s-a luat in data de 25 martie, redactarea mai direct spus a hotararii pe care Curtea a considerat ca Senatul a luat-o pe 25 martie in cazul solicitarii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive unui membru al Senatului. Intotdeauna trebuie sa tin cont de toate elementele de legalitate”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Permanent.

Intrebat cum a putut fi transformat un proiect de hotarare intr-o hotarare doar in Biroul Permanent, in conditiile in care, procedural, un astfel de proiect trebuie sa treaca de votul Senatului, Tariceanu a spus ca Biroul Permanent doar „a redactat”, nu a adoptat o hotarare.
„Biroul Permanent nu adopta hotarari. Asa cum v-am spus, conform CCR, Senatul s-a conformat prin redactarea hotararii care a fost luata in 25 martie, nu este vorba de o noua hotarare, ci doar redactarea ei. Este o distinctie intre redactare, adoptare si publicare”, a raspuns el.
Avand in vedere ca s-a vorbit despre o eventuala acuzatie de abuz in serviciu din partea presedintelui Senatului, Tariceanu a spus ca nu se poate pune aceasta problema.
„Din moment ce Senatul s-a conformat deciziei Curtii, nu stiu care ar putea fi acuzatia de abuz, dar sunt multi nepriceputi care vorbesc de tot felul de lucruri”, a incheiat el.
Astfel, potrivit hotararii iesite din acest Birou Permanent, Senatul constata faptul ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova. Hotararea este datata cu 25 martie 2015, adica ziua in care Senatul s-a pronuntat, prin vot, asupra solicitarii DNA, iar Dan Sova a fost salvat.
Ce spun liberalii
La randul lor, senatorii PNL sustin ca procedura prin care s-a ajuns la aceasta hotarare este una „eronata”. In mod normal, un proiect de hotarare ar trebui supus votului plenului, insa in cazul de fata nu ar fi fost nevoie de implicarea comisiei juridice.
„Biroul Permanent , in mod cel putin eronat, a decis sa-l mandateze pe presedintele Senbatului sa semneze acel proiect de hotarare sosit de la comisia juridica. S-a facut toata aceasta tevatura pentru ca nu au stiut cum sa joace acest subiect fierbinte cei de la PSD, care folosesc majoritatea pe care o au. Pe alte subiecte …

spot_imgspot_img