Serviciile secrete primesc mai multi bani la rectificarea bugetara

SRi, mai multi bani de la buget

Nu e nicio surpriza: SRI, SIE sau STS primesc bugete mai mari si la rectificarea bugetara pregatita de Guvernul Ponta in aceasta vara, cum au primit de fiecare data cand s-au impartit banii statului.

Guvernul condus de Victor Ponta va acorda mai multi bani principalelor servicii de informatii din Romania, in timp ce Sanatatea, Cultura sau Transporturile primesc mai putini bani, potrivit proiectului de rectificare bugetara publicat pe site-ul Ministerului de Finante.
Serviciul Roman de Informatii (SRI) va primi in plus 20,7 milioane lei, din care 10 milioane sunt bani de salarii. Serviciul de Informatii Externe (SIE) va avea un buget mai mare cu 24,6 milioane lei, cei mai multi bani suplimentari mergand tot catre salarii – 14,6 mil. lei.
Cei mai multi bani in plus vor intra, insa, la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) – 120,9 milioane lei, partea cea mai importanta din buget mergand la cofinantarea unor proiecte nerambursabile cu fonduri externe.
Serviciul de Protectie si Paza (SPP) primeste 15,2 milioane lei, din care 4 milioane lei pentru salarii.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale si pentru derularea proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
In cadrul bugetului alocat Ministerului Apararii Nationale, proiectul de act normativ permite cheltuirea sumei de 650 de milioane de lei pentru repararea si intretinerea echipamentelor militare.

Proiectul Ministerului Finantelor arata ca Executivul este dispus sa renunte la finantari de un miliard de lei pentru proiecte europene postaderare. La Sanatate, plati de aproape 800 de milioane de lei catre Fondul national de asigurari de sanatate nu se vor mai face in acest an, fapt ce va diminua semnificativ bugetul ministerului.

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a afirmat in aceasta seara, la Realitatea TV, ca Sanatatea va avea alocari suplimentare la rectificarea bugetara de marti.
Legat de suma de 600 de milioane de lei care apare cu minus la bugetul Sanatatii, pe site-ul MFP, ministrul Finantelor a afirmat ca Sanatatea nu va pierde niciun lei, ci va avea sume alocate suplimentar.
Eugen Teodorovici a explicat ca aceste fonduri erau initial prevazute in bugetul de stat pentru reechilibrarea bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, insa nu mai este nevoie de bani la CNAS, intrucat colectarea a crescut.
“Vom vedem marti ca nu ia nimeni niciun ban la sanatate si ca se vor aloca fonduri suplimentare”, a afirmat Eugen Teodorovici, adaugand ca acesta suma nu mai este necesara la FNUASS.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a afirmat, la Realitatea TV, ca in prima luna de functionare a cadrului, luna iunie, au fost facute economii de 97 milioane lei.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi discutat si aprobat, marti, intr-o sedinta speciala a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *