Turistii spatiali care sperau sa intre in curand in mult ravnitul „220-mile high club” („clubul de la altitudinea de 220 de mile”, n.r.) au fost readusi cu picioarele pe Pamant de un studiu recent, potrivit caruia sexul in spatiu dauneaza sanatatii, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
„Mile high club” este un termen argotic din limba engleza care se aplica, colectiv, persoanelor care intretin raporturi sexuale atunci cand se afla la bordul avioanelor. Statia Spatiala Internationala (ISS) se afla la o altitudine de circa 220 de mile.
Experimentele recente, realizate pe plante, au demonstrat faptul ca schimbarile de gravitatie (sau lipsa acesteia) sunt vatamatoare pentru celule si ar putea conduce la declansarea unor boli potential letale, precum cancerul si maladia Alzheimer.
Zvonurile potrivit carora astronautii rusi si americani au facut deja sex in spatiu circula de peste un deceniu, insa NASA si guvernul rus au negat de fiecare data acest lucru.
Cercetatorii canadieni de la Universitatea din Montreal, autorii acestui studiu, au descoperit faptul ca gravitatia modeleaza structurile in forma de „autostrada” din interiorul celulelor care asigura cresterea si functionarea organelor reproductive masculine la plante – tubul cu polen.
„La fel ca in cazul reproductiei umane, celulele spermatice de la plante sunt transportate la ovul de un dispozitiv cilindric”, a explicat Anja Geitmann, biolog la Universitatea din Montreal.
„Dar, spre deseobire de tubul de livrare al animalelor, dispozitivul folosit in timpul actului sexual al plantelor consta intr-o singura celula – si doar doua celule spermatice sunt eliberate in timpul fiecarei copulatii. Studiul nostru ne ofera o noua perspectiva asupra felului in care viata a evoluat pe Terra, iar descoperirea noastra este semnificativa pentru sanatatea umana, intrucat problemele de trafic de pe acele autostrazi celulare, care exista si in celulele umane, pot sa cauzeze cancer si alte boli, precum maladia Alzheimer”, a declarat cercetatoarea canadiana.
Interiorul unei celule animale si vegetele seamana cu un oras, cu „fabrici” denumite „organite celulare”, care au rolul unor manufacturi – de a produce energie si de a procesa reziduurile.
O retea de „autostrazi” intracelulare asigura comunicarea dintre aceste „fabrici” si transportul unor „vehicule-cargo” intre ele, dar si intre interiorul si exteriorul celulei. Celulele vegetale au un sistem de astfel de „autostrazi” care este extrem de aglomerat.
Anja Geitmann, al carei studiu a fost publicat in revista PLOS ONE, a explicat: „Oamenii de stiinta stiau deja ca oamenii, animalele si plantele au evoluat tinand cont de gravitatia Pamantului, pe care sunt capabili sa o simta”.
„Am aflat ca procesele care se desfasoara in celulele umane si in cele vegetale sunt afectate de hipergravitatie, care poate exista pe o planeta mare, sau de microgravitatia de la bordul unei nave spatiale. Procesele de transport intracelular sunt deosebit de sensibile la aceste perturbari, cu consecinte dramatice in functionarea celulelor. Felul in care aceste procese …