SFANTA PARASCHEVA: Traditii si obiceiuri pentru 14 octombrie. Ce este INTERZIS sa faci in aceasta zi

Sfanta Parascheva, considerata ocrotitoarea Moldovei, a realizat numeroase vindecari si alte minuni pentru cei care isi deschid sufletul in fata moastelor si se roaga cu sinceritate si credinta.
Pentru a beneficia de ocrotirea cuvioasei, exista o serie de traditii ce trebuie respectate.
De Sfanta Parascheva nu se lucreaza, nici la serviciu si nici in casa pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si durerilor de cap. In popor se spune ca ortodoxul care nu poate sa ajunga la Iasi pentru a se inchina sfintele moaste, sa mearga de ziua praznicului la biserica si sa se roage cu credinta deoarece Sfanta Parascheva il vede si il aude, ajutandu-l sa isi indeplineasca dorintele.
Daca se roaga, e bine sa si posteasca, pentru ca rugaciunea si postul ajuta mai repede sufletul si trupul.
In data de 14 octombrie, se fac pomeni pentru cei trecuti in nefiinta si care nu si-au gasit linistea, au murit fara lumanare sau au fost ingropati fara preot. In aceast zi se impart lipii, vin si must.
Din batrani se spune ca cei care spala sau cos de Sfanta Parascheva se aleg cu negi la maini. Mai mult, in aceasta zi nu se mananca nuci, castraveti sau poame in forma de cruce. Pe vremuri, la sat, nici macar focul nu se facea in aceasta zi.
Se spune ca vremea din 14 octombrie, de Sfanta Parascheva, va prezice cat de frumos sau de urat va fi in restul zilelor de sarbatoare din respectivul an.
CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *