SFANTUL ILIE 2017: Cum afla fetele daca alesul va fi un barbat mai tanar si de ce se dau mere de pomana

SFANTUL ILIE 2017:?Se spune ca in perioada sa de pamantean, Ilie a fost pacatos si, sub manarea Diavolului, si-a ucis parintii. El si-a ispasit insa pacatele si a fost chemat de Dumnezeu in randul sfintilor, urcandu-l la cer intr-o trasura de foc, trasa de cai inaripati. Din cer, Sant-Ilie cutreiera norii si trasneste dracii cu biciul de foc, pedepsindu-i astfel pentru raul ce i l-au pricinuit.?
In ajunul zilei de Sf. Ilie, fetele se duceau noapte pe camp semanat cu canepa, se dezbracau si se tavaleau prin holde. Apoi se intorceau acasa. Daca noaptea visau canepa verde, era semn ca isi vor lua barbat tanar. Daca visau canepa uscata, se maritau dupa om batran.?
In dimineata zilei de Sf. Ilie se culegeau plante de leac, in special busuioc, si plante pentru vraji si farmece. Femeile duceau la biserica busuioc, iar dupa slujba ii dadeau foc. Cenusa o pastrau si o foloseau ca leac impotriva aftelor.?
Se zice ca in ziua de 20 iulie nu este bine sa mananci mere, ca sa nu-l superi pe Sf. Ilie, marul fiind pomul lui preferat. Femeile duc la biserica mere, pentru a fi sfintite si astfel vor deveni mere de aur pe lumea cealalta.
Romanii pomenesc in ziua de Sf. Ilie sufletele mortilor, in special pe cele ale copiilor. In unele sate, femeile care au copii mici morti chemau copii straini sub un mar pe care il scuturau si le dadeau de pomana merele care cadeau. In traditia populara se mai zice ca daca tuna in ziua de Sant-Ilie, fructele din livezi vor face viermi.?
In unele zone, in ziua de Sf. Ilie se strangea mierea, operatiunea fiind denumita a”retezatul stupilor”. Mierea era recoltata numai de barbati, curati la trup si suflet, imbracati in haine de sarbatoare. Femeile nu aveau ce cauta in stupina. Dupa recoltare, rudele si vecinii era invitati la un moment festiv, degustandu-se mierea cea noua, dar si tuica indulcita cu miere. Masa festiva era pazita de cei care stiau sa faca farmece si vraji, intrucat se credea ca mierea furata in zi mare are puteri magice mari.De Sant-Ilie ciobanii aveau voie sa coboare de la munte, pentru prima data de la urcarea oilor la stana. Ciobanii aduceau in dar iubitelor si nevestelor furci pentru tors, lucrate de ei cu migala.
In unele zone se mai pastreaza obiceiul nedeilor (petrecere campeneasca populara de origine pastorala organizata de obicei cu prilejul unei sarbatori sau al unui hram), se organizeaza targuri, iarmaroace, balciuri.
In ziua de Sf. Ilie nu se lucreaza ca sa nu fi traznit. Nu e bine sa stai sub carpen daca ploua in ziua de Sf. Ilie, intrucat dracii se ascund in acesti copaci si poti fi traznit. Nu e bine sa deschizi geamurile sau usile daca ploua de Sfantul Ilie, ca sa nu-ti intre in casa vreun drac care fuge de el.
SFÂNTUL ILIE,?TRADITII SI OBICEIURI:??Sfantul Ilie cel care i-a pedepsit pe proorocii mincinosi, a fost un mare facator de minuni in timpul vietii si dupa ce s-a urcat la cer intr-un car de foc. Mare prooroc Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a “deschide si a inchide cerurile”
SFÂNTUL ILIE,?TRADITII SI OBICEIURI:??Sfantul?Prooroc Ilie Tesviteanul, sarbatorit in 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la aceasta cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului.
In aceasta zi nu se lucreaza de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina), il cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.?
SFÂNTUL ILIE,?TRADITII SI OBICEIURI:?Traditii pentru spor si sanatateIn multe zone din tara , de Sfantul Ilie se mai pastreaza traditia recoltarii mierii de albine, cunoscuta sub numele de “retezatul stupilor”. Datina este implinita de barbati credinciosi, imbracati in haine de sarbatoare. La masa festiva sunt invitati prieteni si rude sa deguste mierea si sa cinsteasca un paharel de tuica indulcita cu miere noua. Se spune ca ritualul atrage prosperitate in casele apicultorilor si le apara stupii de hotii pasionati sa fure mierea de mana.
Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul. Este bine sa facem provizii de busuioc , o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spirituala.In multe zone din Moldova, in aceasta zi, gospodarii mananca grau nou fiert, indulcit cu miere, pentru a avea spor in munca lor. Chiar daca graul nu s-a treierat in localitatea respectiva, gospodinele nu renunta la traditie: ele se imbraca in haine de sarbatoare si merg in camp sa secere cativa snopi. Apoi, femeile scutura snopii, aduna boabele, le piseaza si fierb graul pe care-l indulcesc cu miere.In mediul urban si rural, in ziua praznicului, gospodarii consuma fructe proaspete, cu exceptia merelor varatice. Traditia spune ca, oricine respecta acest obicei, va fi sanatos tot anul. In schimb, tot prin traditie, gospodarii nu trebuie sa manance in aceasta zi mere de vara nesfintite, pentru a fi aparati de trasnete. O alta datina spune ca persoana care nu tine seama de aceasta traditie, pe lumea cealalta va avea parte numai de mere.In unele sate, exista si obiceiul ca femeile sa duca la biserica numai mere varatice pentru a fi binecuvantate. In acest caz, traditia transmisa din generatie in generatie spune ca, pentru aceste femei, dupa moarte, merele sfintite se vor transforma in mere de aur.Traditia spune ca, pana in ziua praznicului, pentru a nu-l supara pe Prooroc, nu se mananca mere, fructele preferate ale Sfantului Ilie. Abia dupa ce se sfintesc la biserica, credinciosii impart mere copiilor, prietenilor, rudelor si saracilor. Respectand aceasta traditie, merele dulci se pastreaza mai bine si devin mai gustoase.
SFÂNTUL ILIE,?TRADITII SI OBICEIURI:?Ritual pentru protectia recoltelor
Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul. Este bine sa facem provizii de busuioc , o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spiritualaDaca tuna si fulgera in aceasta zi, alunele si fructele din livezi vor avea viermi.SFÂNTUL ILIE,?TRADITII SI OBICEIURI:?Ritual pentru soartaIn multe zone rurale, in mod discret, in ajunul sarbatorii, fetele nemaritate merg in lanurile de canepa. Imbracate in camasi albe, ele se scalda in roua asternuta pe canepa. Fata care viseaza un lan de canepa verde se va casatori cu un baiat tanar. In schimb, fata care viseaza un lan de canepa uscata se va casatori cu un barbat mai in varsta.
Ilie se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, ziua praznuirii sale fiind marcata in calendar cu rosu, insemnare ce nu apare in acest fel la niciun alt prooroc.
Sfantul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante si complexe figuri de sfinti, putand fi considerat un sfant ecumenic, deoarece este cinstit nu numai in crestinism, ci si in iudaism si chiar in traditia islamica.Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea regelui Ahab, in regatul Israel din Samaria.
Potrivit traditiei, Sovac a vazut, la nasterea lui Ilie, oameni imbracati in vesminte albe care il inveleau pe fiul sau in haine de foc si ii dadeau sa manance o flacara. Preotii templului din Ierusalim au interpretat vedenia considerand cã Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.
Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui Ilie in cartile numite Regi, de unde aflam ca Sfantul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab si ii vesteste acestuia ca Dumnezeu va pedepsi poporul cu seceta, daca nu va lepada credinta in zeul Baal. Si pentru ca regele, impreuna cu poporul lui Israel, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani si jumatate, explica purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.
Sfantul Ilie a fost nevoit sa se ascunda de mania regelui Ahab la paraul Cherit, in Hozeva. Potrivit traditiei locului, aici se afla pestera in care Sfantul Ilie Tesviteanul a stat trei ani si sase luni, inainte de a urca pe Muntele Sinai. In pestera Sfantului Ilie se pastreaza icoana acestuia, in care sfantul este infatisat ca fiind hranit de corbi. “Si a zis Domnul catre Ilie: “Du-te de aici, indreapta-te spre rasarit si te ascunde la paraul Cherit, care este in fata Iordanului. Apa vei bea din acel parau, iar mancare am poruncit corbilor sa-ti aduca acolo!” Si a plecat Ilie si a facut dupa cuvantul Domnului; s-a dus si a sezut la paraul Cherit, care este in fata Iordanului”, se scrie in Vechiul Testament.
Corbii ii aduceau paine si carne, iar apa bea din parau. Hrana era adusa de la Templul din Ierusalim, locul unde se aduceau jertfe de paine si de carne. Painea unita cu carnea preinchipuia, astfel, Euharistia, trupul Domnului.Spre sfarsitul anilor de seceta, pentru cunoasterea adevaratului Dumnezeu, Sfantul Ilie ii propune regelui sa ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel, unde sa se roage lui Dumnezeu mai intai prorocii lui Baal, iar apoi el. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *