SFANTUL NICOLAE 2017. De ce nu trebuie sa oferiti cadouri de culoare neagra celor pe care ii iubiti

SFANTUL NICOLAE 2017. Crestinii din intreaga lume il praznuiesc la 6 decembrie pe Sfantul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti, in cinstea caruia credinciosii din lumea intreaga au inaltat, in timp, mii de biserici.
Citeste si?SFÂNTUL NICOLAE 2017. Traditii si obiceiuri de Mos Neculae. De ce se pun crengute in apa
Cine este Mos Nicolae?
Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de “Mos Neculai” si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca “biruitor de popor”) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.
Crestinii acelor timpuri au pastrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune si post, a furtunii de pe mare s.a.). In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormintat la 6 decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducindu-se vestea ca din mormintul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecindu-se de boli incurabile.
Din veacul al XIX-lea, mina dreapta a Sfintului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Noi din Bucuresti, unde se gaseste si mormintul Sfintului voievod martir Constantin Brincoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfintului Nicolae.
Le Père Fouettard In Franta, Sfintul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc. Pina in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie si aducea jocuri si dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. In anul acela, Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut, cu toate acestea, pina in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz. Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergindu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui personaj urit, dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a Sfintului Nicolae.
Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfintul Nicolae sa aduca dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultatori cu nuielusa usturatoare. Oameni pasnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.
Imaginea acestui personaj s-a raspindit putin cite putin spre Nord si astfel Père Fouettard a fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvind uneori problemele educative ale unor parinti, prin aparitia sa, care speria copiii neascultatori. Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns pina pe meleagurile noastre.
SFANTUL NICOLAE 2017. Traditii pentru spor si sanatate
In traditia populara, Sf. Nicolae este protectorul comerciantilor, al calatorilor, marinarilor, fetelor nemaritate si sarace, al mireselor si mai ales al copiilor mici si al scolarilor.
In iconografie, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata, iar cand o scutura, peste pamant cad fulgi de nea. Atunci, in popor, se spune :” Iata, a intinerit mos Nicolae”.
SFANTUL NICOLAE. Zapada lui Mos Nicolae aduce rod bogat pe ogoare
In traditia populara, daca ninge de mos Nicolae, anul care vine va aduce rod bogat in gradini si pe ogoare.
Este bine ca un bulgare din aceasta zapada sa fie adus in casa si sa fie pus intr-un vas. Dupa ce acesta se topeste, apa rezultata se pune in glastrele cu flori, pentru ca membrii familie sa petreaca iarna cu sanatate si spor in munca lor.
SFANTUL NICOLAE 2017. Despre harul minunilor
Din timpul vietii, Sfantul Nicolae a fost binecuvantat de Dumnezeu cu harul minunilor. Pentru ca Ierarhul a facut unele miracole pe mare, Sfantul este considerat protectorul corabierilor. Foarte cunoscut este episodul salvarii unui corabier care se indrepta spre locurile sfinte. In timpul unei furtuni care s-a abatut pe mare, acesta a cerut ajutorul Sfantului Nicolae sa-l apere de la inec.
Cei care calatoresc cu diferite mijloace de transport trebuie sa poarte in timpul calatoriei o iconita a Sfintului Nicolae.
La moastele sale, adapostite acum la Biserica San Nicola din Bari, Italia, bolnavii veniti din toate punctele cardinale se vindeca de boli incurabile.
Numeroase biserici din tara noastra , si mai ales din Transilvania, poarta hramul Sfantului Nicolae. Bolnavii isi gasesc alinare rugandu-se in astfel de biserici care poarta hramul Sfantului.
SFANTUL NICOLAE 2017. Sarbatoarea darurilor
Sarbatoarea Sfatului Nicolae este asociata cu darurile pe care le oferim copiilor, rudelor si prietenilor. Figurinele de turta dulce (inimioara, closca, mar sau randunica), preparate cu multa miere, cu nuci si cu scortisoara sunt dulciuri delicioase si simboluri ale longevitatii.
Icoana Sf. Nicolae, sfintita la o biserica cu hramul Sfantului Ierarh, daruita persoanelor cu probleme de sanatate sau care se confrunta cu mari necazuri, face minuni in scurt timp, spun preotii vizionari.
Prin traditie, in ziua Sfantului Nicolae este bine sa daruim celor dragi: dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), carti educative, lumanari colorate, o punga cu grau sau cu orez, simboluri ale sporului in gospodarie, flori si mai ales busuioc.
Nu trebuie sa oferiti celor dragi obiecte ascutite-truse, obiecte de menaj, obiecte de decor de culoare neagra, nici fulare, margele sau cravate.
Copiii harnici sa le daruim fructe, covrigi si colacei cu miere, asa cum le oferea copiilor episcopul Nicolae.
Daca cineva v-a suparat si ati alunecat in marele pacat al blestemului, din aceasta zi este bine sa incepeti un ritual cu novene, cu ajutorul duhovnicului vostru.
Darurile pe care le oferiti se inasoara in saculete de culoare alba sau aurie si se pun in cizmulite sau in pantofi.
Alte ipostaze ale Sf. Nicolae
O alta ipostaza a Sf. Nicolae este cea de iscoada la diavol. Se spune ca Dumnezeu a facut un contract cu Necuratul ca cei vii sa fie ai lui Dumnezeu, iar cei morti, ai lui Necuratu”. Vazind insa Dumnezeu ca e rau, a trimis pe Sf. Nicolae sa intrebe cine poate sa ia contractul acela de la Necuratul. Si a stat Sf. Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, pina a reusit sa puna unui drac intrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a raspuns: “Numai acel ce se va naste din Duh Sfint va putea sa-l ia”. Dumnezeu a trimis duhul sau de s-a nascut Hristos. Cind a implinit Hristos treizeci de ani, a mers si a luat contractul si de atunci au ramas oamenii sa fie judecati dupa pacatele lor. Iarna incepe in noaptea de Sf. Nicolae .Expresia populara “S-a dat Sf. Nicolae jos din cui” are radacini in credinta ca sfintul ii ajuta pe hoti in ispravile lor si exprima faptul ca parintii ameninta copiii obraznici, aratind nuiaua doar cu degetul.
Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: “A intinerit Sf. Nicolae”. De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, si se spune ca daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *