SFINTII CONSTANTIN SI ELENA 2018. Ziua in care NU TREBUIE sa faci asta. De e e bine sa ai aceste flori in casa si sa dai cu agheazma

SFINTII CONSTANTIN SI ELENA 2018. Sfintii Constantin si Elena, “cei intocmai cu Apostolii”, sunt pomeniti in Biserica Ortodoxa pe 21 mai. Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei crestine. Sfantului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta (In hoc signo vinces – “Intru acest semn vei invinge”), in pragul infruntarii cu paganul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit. Sfanta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, putin dupa intoarcerea de la Ierusalim, iar Sfantul Imparat Constantin in 337, dupa 31 de ani de domnie.
Multi agricultori nu lucreaza, pentru a evita pagubele aduse holdelor de pasarile cerului. In unele regiuni ale tarii este ultima zi in care se mai poate semana porumb, ovaz si mei, deoarece, in popor, se vorbeste ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca. Podgorenii respecta ziua de Constantin Graur in ideea ca, daca vor munci, graurii le vor distruge strugurii.
Ziua de Sfantul Constantin si Elena este ziua in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului. Femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tamaie si stropesc cu aghiasma. Pentru a se apara de forte malefice, taranii aprind un foc mare si stau in jurul lui, prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.
In ziua praznicului, nu este bine sa dai pasarilor cerului paine, pentru ca risipesti sporul casei, si nu trebuie sa strici cuibul pasarilor care au pui, oricat de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede ca in familie vor fi necazuri tot anul.
SFINTII CONSTANTIN SI ELENA 2018. Traditia spune ca in ziua acestei sarbatori nu este bine sa te certi cu nimeni. Potrivit credintei, cei care divorteaza, se cearta cu o persoana draga sau nu atat de apropiata ori renunta la o prietenie, vor avea necazuri toata viata pe plan amoros si financiar.
In ziua praznicului, pentru ca voia buna sa se adune in familie, se zice ca trebuie sa aducem in casa macar trei fire de bujori imbobociti. De asemenea, in popor se crede ca unul dintre membrii familiei este bine sa duca la biserica trei bujori, flori de lamaita, paine si dulciuri preparate in casa.
SFINTII CONSTANTIN SI ELENA. Pentru ca duhurile rele sa nu ia sporul laptelui, se mai pastreaza datina “sperietoarea vrajitoarelor”. In mediul rural, membrii familiei se aduna in mijlocul gospodariei, in jurul unui vas cu lapte. Cu totii, cu mic, cu mare, vor bate cu linguri noi de lemn in vasele in care se fierbe laptele de obicei, strigand incat sa sperie vrajitoarele care le-ar putea fura laptele.
In calendarele populare, aceasta zi era cunoscuta mai degraba sub numele de “Constantin Graur” sau “Constantinu Puilor”, pentru ca, din aceasta prima zi a verii, pasarile din padure incep sa-si invete puii sa zboare, dupa ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au imperecheat si si-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie). Oamenii trebuie sa tina sarbatoarea, pentru ca puii din gospodarie sa nu fie mancati de ulii.In ziua Sfintilor Constantin si Elena este bine sa nu se lucreze, pentru ca holdele si strugurii sa nu fie distrusi, iar pana in 21 mai, in unele zone trebuie sa fie semanate porumbul, ovazul si meiul, potrivit traditiei populare.In ziua praznicului, pentru ca voia buna sa se adune in familie, se zice ca trebuie sa aducem in casa macar trei fire de bujori imbobociti. De asemenea, in popor se crede ca unul dintre membrii familiei este bine sa duca la biserica trei bujori, flori de lamaita, paine si dulciuri preparate in casa.In ziua praznicului nu este bine sa divortezi sau sa renunti la o prietenie. Traditia spune ca, in caz contrar, toata viata vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental. Totodata, nu este bine sa dai pasarilor cerului paine, pentru ca risipesti sporul casei, si nu trebuie sa strici cuibul pasarilor care au pui, oricat de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede ca in familie vor fi necazuri tot anul.
Cine au fost Sfintii Constantin si ElenaIn decursul domniei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *