Silaghi: Viata mea in ultimul an este un lung sir de coincidente

de Catalin Lupasteanu – Mediafax Publicat la: 21.08.2013 12:48 Ultima actualizare: 21.08.2013 12:55

Mediafax Foto//Alin Matei
Deputatul liberal Ovidiu Silaghi a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca viata sa in ultimul an este un lung sir de coincidente si a aratat ca a fost chemat la DNA cu doua zile inainte ca Traian Basescu sa anunte daca il numeste sau nu ministru la Transporturi.
Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost audiat, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de martor, in cazul denuntului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Silaghi a spus ca intalnirea cu procurorii Directiei Nationale Anticoruptie “a fost putin surprinzatoare”, in conditiile in care, in 23 august, presedintele urma sa anunte daca il numeste sau nu la Transporturi.
“Viata mea in ultimul an este un lung sir de coincidente. In ziua in care, anul trecut, a inceput campania electorala, ANI ma declara incompatibil. In ziua in care castig procesul cu ANI sunt chemat la DNA, dar fix in aceeasi zi, intr-un alt dosar. Cand sunt anuntat candidat la Ministerul Transporturilor, ANI iar face o plangere la Curtea de Apel Oradea, total nejustificata si neintemeiata, in afara oricarei proceduri, dar o face, ca eu sa ma aflu in treaba. In 21 sunt chemat, inainte de 23 august, pentru ca in 19 sa ceara tot DNA, Parlamentului, inceperea urmaririi penale intr-un dosar care contine aberatii de care nici nu va puteti imagina”, a declarat Silaghi.
Intrebat cum comenteaza acuzatiile DNA din dosarul privind presupuse fapte de trafic de influenta in favoarea lui Nelu Iordache si o mita de 200.000 de euro pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri, Silaghi a declarat: “In celalalt dosar nu prea am informatii. Ce stiu, stiu de la presa. Declaratiile astea aberante ale lui Nelu Iordache, atentii facute din arest, cum ca mi-ar fi dat bani. De ce? Pentru ca i-am reziliat contractele… In 22 noiembrie, cand el spune ca a venit noaptea la mine si ca mi-a dat bani anterior, in acea zi eu i-am reziliat contractul. Afirmatiile lui frizeaza logica”.
Ovidiu Silaghi a admis totusi ca intalnirea la care se refera Nelu Iordache a avut loc, dar a sustinut ca nu s-a dat niciun ban si ca nici nu s-au promis sume de bani pentru rezolvarea situatiei contractelor lui Nelu Iordache.
“A venit la mine acasa in noaptea aceea, eu nestiind ca el vine, si fara sa fi fost invitat. A venit cu acea cunostinta a mea, este vorba despre Remus Span. Il cunosc pe acesta din “97 si stiam ca la un moment dat a lucrat la Blue Air, stiam ca a fost ofiter de informatii, nu ca mai este inca”, a spus Silaghi.
Intrebat de ce a acceptat acea vizita, in conditiile in care nu a existat o invitatie sau o dorinta in acest sens, Silaghi a declarat: “Este o problema cu care am sa ma cert cu el (Remus Span, n.r.). Si atunci m-am certat cu el, pentru ca a fost un gest urat sa mi-l aduca pe asta (Nelu Iordache, n.r.) asa, pe nepusa masa”.
Silaghi a adaugat ca, pus in fata faptului implinit, in conditiile in care Nelu Iordache era la usa lui, nu a putut sa nu-i primeasca pe cei doi, dar a reafirmat ca Nelu Iordache nu a avut cu el nicio suma de bani. El a precizat ca nu ar fi putut sa nu fi fost sesizata o suma mare de bani la filtrele de pe aeroport.
Intrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a confirmat cele aratate de omul de afaceri in denunt, respectiv ca dorea anularea rezilierii contractului, dar ca acest lucru nu se mai putea face dupa ce se indeplinise procedura.
“Procedura se demarase inca din mai, iunie anul trecut, printr-o scrisoare primita de la Comisia Europeana (…), scrisoare pe care am dus-o la primul ministru, scrisoare pentru care am cerut Corpului de Control al primului ministru un control. Ulterior a existat si un control al OLAF-ului si al DLAF-ului. Rezilierea acestui contract a fost rezultatul a nenumarate demersuri la care nu te mai poti opune”, a explicat Silaghi.
Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca nu a manipulat rezultatul referendumului, ca nu detine aparatura de bruiaj precum James Bond si ca nu a primit 200.000 de euro mita de la Nelu Iordache.
Numele lui Ovidiu Silaghi apare in denuntul depus la DNA in iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, in care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
In acelasi dosar au fost audiati, marti, la DNA, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef (PNL), si fostul ministru al Educatiei Ioan Mang (PSD).
Intr-un alt dosar, procurorul sef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.
Solicitarea a fost trimisa in aceeasi zi de catre procurorul general al PICCJ Camerei Deputatilor, care urmeaza sa hotarasca daca admite cererea de incepere a urmaririi penale in cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.
Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.
“Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *