Ridicarea masinilor parcate ilegal s-a extins in toata Capitala, cu exceptia sectoarelor 4 si 5. Soferii transformati in pietoni se plang ca in Bucuresti nu sunt locuri suficiente de parcare si ca li se iau bani degeaba, edilii sustin ca „ridicatorii” lucreaza doar pentru binele public. Exemplul clasic ? Silviu Prigoana. El este un expert in materie, fiind campionul „hingherilor de masini” din Capitala. Anul trecut, firma sa a ridicat 5.000 de autovehicule.
Omul de afaceri e constient ca aceasta activitate prezinta riscuri pentru politician: „Evident ca este o actiune nepopulara. Asta ca sa va dati seama ce tarie de caracter am. Eu am inceput sa ridic masini inainte de alegeri, si am obtinut totusi voturile cetatenilor din sectorul 3. Vad ca acum au aparut fel de fel de intelectuali prin toate sectoarele care vor sa faca acelasi lucru. Da” inainte de alegeri de ce nu au facut-o? Le-a fost frica”, a spus Prigoana.
Intrebat daca aceasta activitate este profitabila, el a exclamat: „Profitabila !? Domnul meu, o afacere profitabila este cand azi cumperi un teren cu 1.000 de euro pe metru patrat si maine il vinzi cu 2.000. Sau cand cumperi conductele de gaz de la comunisti si maresti pretul peste noapte, cand ai tu chef. Aia inseamna sa fie profitabila. Nu e, domn”le, profitabila. Pai, daca era…ma extindeam in toate sectoarele, nu? La sectorul trei nici n-am vrut sa particip la licitatie, dar n-a venit nimeni. E un serviciu public. Asta e”.
700 de lei, ca sa iti recuperezi masina in prima zi
Dupa sectoarele 2, 3 si 6, de ieri „hingherii de masini” ac?tio?neaza si in sectorul 1 al Capitalei. 16 masini care impiedicau circulatia pietonala sau care blocau intrarea in Pasajul Victoriei au fost ridicate de Politia Comunitara, Brigada de Politie Rutiera si operatorul economic SC CFR Transauto SA. Actiunea a inceput pe artera Nicolae Titulescu ? Bulevardul Iancu de Hunedoara ,insa Primaria sectorului1 promite ca va ridica in zilele urmatoare toate autoturismele stationate pe trotuar, daca nu asigura cel putin un metru pentru circulatia pietonala, cele care ocupa abuziv locurile de parcare inchiriate de persoanele fizice sau juridice sau cele care stationeaza in intersectii si in dreptul pasajelor.
Cei care s-au trezit cu autoturismele ridicate pot sa si le recupereze dupa ce achita taxa de ridicare de 200 de lei, taxa de transport stabilita tot la 200 de lei si taxa de depozitare – cate 300 de lei pe zi. Ridicarea, transportul si depozitarea masinilor ridicate se vor desfasura non-stop, iar posesorii masinilor luate de „hingheri” le pot recupera din Aleea Matelotilor nr.31-43, de luni pana vineri, intre orele 8 si 22, iar sambata doar pana la ora 14. Autovehiculele nerevendicate de proprietari in termen de 30 de zile de la ridicare vor fi declarate abandonate si ulterior valorificate.
Ridicatorii lui Ontanu, Negoita si Poteras sunt firmele de salubrizare
Primariile sectoarelor 2 si 3 au angajat „hingheri de masini” inca de anul trecut. Cele doua primarii au apelat pentru aceasta activitate la firmele de salubrizare. Astfel, in sectorul 2, responsabila cu ridicarea masinilor este firma de salubritate Supercom, iar in sectorul 3 – firma de salubrizare Rosal, controlata de omul de afaceri si mai nou politicianul Silviu Prigoana. Potrivit biroului de presa al Primariei sectorului 2, „la noi, cel care hotaraste ce masini se ridica este reprezentantul Politiei Rutiere. Nu se ridica decat autovehiculele parcate pe trecerile de pietoni, cele care stationeza in intersectii sau in dreptul intrarilor in crese, gradinite, policlinici sau spitale”.
Pentru recuperarea masinilor ridicate, proprietarii trebuie sa mearga in comuna Afumati, pe strada Fabricii nr. 2. Taxele obligatorii pentru recuperarea masinilor sunt de 130 de lei pentru ridicare, 130 de lei pentru transport si 180 de lei pe zi pentru depozitare. La aceste sume se aplica si TVA-ul. Pana acum, peste 100 de masini au fost abandonate dupa ce au fost ridicate.