Sindicalistii din finante ameninta cu greva. Reducerea a 4.000 de posturi, subiect de conflict cu ministrul Teodorovici

Sindicalistii invoca, intr-un comunicat, faptul ca in Parlamentul Romaniei, la Camera Deputatilor, exista un proiect de lege pentru modificarea structurii organizatorice a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar reducerea posturilor vacante inaintea adoptarii acestei legi ar produce perturbari majore ale activitatii de colectare a veniturilor la bugetul statului. Ministerul Finantelor Publice nu s-a pronuntat inca cu privire la textul proiectului de lege privind reorganizarea ANAF, in consecinta nu s-a facut nicio analiza serioasa referitoare la efectele acestei masuri si in privinta posturilor necesare pentru buna functionare a institutiei.
Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante condamna amatorismul cu care Ministerul Finantelor Publice isi trateaza proprii angajati. Sindicalistii mai spun ca acordul pe care conducerea Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante l-a facut cu ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici, nu a vizat nicidecum reorganizarea sistemului si reducerea de posturi. Acest acord presupunea: analiza necesarului de personal la nivel national, analiza plecarilor naturale din sistem (pensionare, migrari ale personalului, etc), imbunatatirea sistemului informatic (in prezent sunt necesare 45 de minute pentru a finaliza o lucrare cu actualele calculatoare si softuri), precum si alocarea fondurilor pentru achizitionarea mijloacelor materiale necesare desfasurarii activitatii curente.
“Pe cale de consecinta, Biroul Executiv a hotarat demararea procedurilor pentru declansarea actiunilor de protest la nivel national, cu consecinte grave in urmatoarea perioada. Salariatii fiscului din Romania nu doresc sa afecteze activitatile desfasurate cu ocazia centenarului, insa un astfel de tratament din partea conducerii Ministerului Finantelor Publice ii obliga sa demareze de urgenta actiuni de protest la nivel national, care pot degenera in greve spontane, necontrolabile de catre organizatia noastra”, se specifica comunicatul.
Un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor anunta, la jumatatea lunii, reducerea a circa 4.000 de posturi din 21 de ministere si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Ministerul Finantelor, Eugen Teodorovici, a explicat ca nu vor fi concediati, urmand sa dispara doar posturile blocate, si a spus ca proiectul a fost discutat cu sindicatele si ca nu vor fi probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *