Sindromul oboselii cronice, o afectiune a omului modern

Sindromul oboselii cronice, o afectiune a omului modern

SanatateaTV va transmite in acest weekend, incepand din data de 29 februarie, serialul “Sindromul oboselii cronice, o afectiune a omului modern”, o serie de trei interviuri realizate cu prof. univ. dr. Florin Tudose, seful sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar Bucuresti.
Vineri, 29 februarie, este difuzat episodul “Sindromul oboselii cronice ? caracteristici generale” in care prof. univ. dr. Florin Tudose trage un semnal de alarma cu privire la incidenta din ce in ce mai mare a cazurilor de oboseala cronica si la informarea insuficienta a publicului cu privire la aceasta afectiune.
Sindromul oboselii cronice este o tulburare care se caracterizeaza in primul rand printr-o constanta senzatie de oboseala profunda, la care se asociaza o serie de simptome fizice, sistemice si psihologice si care afecteaza activitatea obisnuita a individului, prin slabiri frecvente ale organismului.
Simptomele sindromului de oboseala cronica se confunda cu un numar enorm de mare de boli si sindroame, cu debutul unor suferinte organice, sau cu perioada de convalescenta. La majoritatea pacientilor se constata o depresie usoara, asociata cu manifestari precum: senzatie perpetua de oboseala, mai ales oboseala matinala, tulburari ale ritmului alimentar manifestate prin lipsa poftei de mancare, stare generala proasta, concentrare dificila, scaderea libidoului sexual, tendinta de a ne imbolnavi usor de infectii, viroze.
In cel de-al doilea episod intitulat “Sindromul oboselii cronice ? optiuni de tratament” difuzat sambata, 1 martie, prof. univ. dr. Florin Tudose dezbate modalitatile de diagnosticare si tratament ale acestei afectiuni.
Optiunile de tratament sunt legate de cativa factori. Primul este necesitatea de a indeparta orice cauza organica, de excludere a altor afectiuni posibile. Spre exemplu, daca sindromul oboselii cronice apare in cazul unei boli sistemice precum diabet, boala imunologica, cancer, insuficienta hepatica cronica, trebuie mai intai sa se echilibreze boala care genereaza sindromul. In al doilea rand, trebuie sa se realizeze o analiza profunda a programului, stilului de viata si a comportamentului pacientului. A treia etapa este terapia propriu-zisa care cuprinde medicatie care are ca scop imbunatatirea functionalitatii sistemului nervos si tratarea tuturor simptomelor asociate precum depresia si anxietatea, afectiuni care necesita un tratament corect cu antidepresive si anxiolitice pe o perioada suficient de lunga. Cea de-a patra etapa este psihoterapia, prin metode cognitiv-comportamentale care urmaresc sa corecteze intr-o perioada medie de timp greselile de comportament ale pacientului, habitudini care il duc pe acesta intr-o stare de impas.
Ultimul episod al seriei, “Sindromul oboselii cronice ? prevenire” difuzat pe www.sanatateatv.ro duminica, 2 martie, prof. univ. dr. Florin Tudose face cateva recomandari despre cum putem evita instalarea sindromului oboselii cronice. Astfel, sindromul oboselii cronice se confunda cu tulburari metabolice destul de grave, provocate de faptul ca pacientii se alimenteaza doar seara, cu cantitati mari de alimente, consuma alcool, toate acestea ducand la un somn de noapte agitat, neodihnitor, cu tulburari tensionale si apnee. Se recomanda un mic dejun consistent si servirea mesei la ore regulate in timpul zilei pentru mentinerea energiei optime. De asemenea, este recomandat consumul de alimente in cantitati rationale, potrivite cu activitatea pe care o desfasoara individul. Prof. univ. Dr Florin Tudose considera ca 1400-1500 calorii pe zi ne permit o alimentatie bogata si variata. Masa de dimineata este deosebit de importanta, lipsa acesteia poate duce la aparitia hipoglicemiei, la stimularea adrenalinei, la scaderea performantiala si la modificari ale dispozitiei. Se mai recomanda exercitiu fizic, renuntarea la fumat si cafea si consumul redus si chiar renuntarea la bauturi carbogazoase, deoarece acestea modifica ph-ul general al organismului, cresc pofta de mancare si aciditatea digestiva.

Pentru mai multe detalii urmariti pe www.sanatateatv.ro la Categoria Psihiatrie serialul “Sindromul oboselii cronice, o afectiune a omului modern”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *