Siveco: platile europene catre agricultori pot incepe la 1 decembrie

Siveco: platile europene catre agricultori pot incepe la 1 decembrie

Sistemul informatic de plati pentru agricultura este functional in proportie de 99%, iar platile catre agricultori pot incepe, conform planificarii, la 1 decembrie, ne-a declarat Anca Crahmaliuc, director de marketing al Siveco Romania.

Compania a fost angajata de stat sa realizeze sistemul IT pentru agricultura (Sistemul Integrat de Administrare si Control, IACS), iar eventualele intarzieri in acest proiect pot atrage retinerea a 25% din platile acordate Romaniei pentru agricultori, dupa cum a avertizat recent comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

Romania are termen-limita data de 9 noiembrie pentru finalizarea sistemului IT si rezolvarea problemelor privind calcularea sumelor care urmeaza sa fie platite fermierilor.

Oficialii Ministerului Agriculturii se declara mai rezervati in privinta datei de la care sumele vor incepe sa ajunga la agricultori. “Platile pot incepe dupa finalizarea tuturor neconcordantelor din sistem. Se va intampla probabil in cursul lunii decembrie, insa nu pot garanta data de 1 decembrie”, ne-a declarat Dan Gheghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Potrivit acestuia, modulul “calcul-autorizare plati” a ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, in teste la APIA si are nevoie de cel putin 10 zile de teste inainte de a deveni functional.

“Nu pot da asigurari ca vom reusi sa demaram platile la data comunicata de Siveco, dar suntem optimisti ca vom reusi sa finalizam proiectul inainte de urmatorul control al Comisiei Europene (9 noiembrie – n.r.)”, a spus Sorin Chelmu, secretarul general al Ministerului Agriculturii.

“Noi am inceput implementarea sistemului IT foarte tarziu si a trebuit sa realizam intr-un an ce Polonia a facut in trei”, a adaugat Chelmu.

Numarul mare de fermieri – este vorba despre 1,45 de milioane de agricultori – si timpul prea scurt pentru implementarea proiectului au generat intarzierile si avertismentele de la Bruxelles, se scuza Siveco.

“Spre deosebire de toate tarile membre UE, Romania a avut la dispozitie doar un an pentru implementarea si punerea in functiune a sistemului IT pentru APIA, ceea ce reprezinta un adevarat tur de forta. Bulgaria a demarat actiunea cu un an inaintea noastra, la un numar de 80.000 de fermieri. Polonia, cu un numar comparabil de agricultori ca la noi, a avut la dispozitie trei ani pentru aceeasi activitate”, a spus Anca Crahmaliuc.

Una dintre cele mai grave probleme constatate de CE este cea a “supradeclararii”: mai multe persoane au declarat aceeasi suprafata de teren cu scopul de a primi fiecare subventie.

Daca guvernantii nu vor remedia deficientele din sistemul platilor pentru agricultura, riscam reducerea provizorie cu 25% a subventiilor agricole de la bugetul comunitar. Pierderile cauzate de activarea clauzei de salvgardare s-ar putea ridica astfel la 100 de milioane de euro.

Autoritatile de la Bucuresti au platit pentru Sistemul Integrat de Administrare si Control 5,9 milioane de euro fara TVA, adica peste 7 milioane de euro. In ultimii ani, valoarea proiectelor Siveco Romania pentru statul roman reprezinta in medie circa 10% din veniturile anuale ale companiei. Intre acestea, contractul cu APIA este de departe cel mai important.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *