Soferii de care trebuie sa te feresti in trafic. Dezvaluiri de la Politia Rutiera

Barbatii,?tinerii cu varste pana in 25 de ani si conducatorii unui autoturism cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubisunt cei care declara ca adopta, in cea mai mare masura, comportamente agresive indreptate impotriva celorlalti participanti la trafic, potrivit unui studiu prezentat marti de Politia Romana.
Studiul “Atitudini sociale privind riscul in trafic 2018” si analiza comparativa a datelor colectate si prelucrate in cele patru sondaje de opinie care au avut aceeasi tema de cercetare realizate in perioada 2008 – 2018, au fost prezentate marti in cadrul unei conferinte la care au participat Anca Cusmir, subcomisar de politie, expert al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii (ICPC), chestorul Florentin Bracea, director Directia Rutiera, Costin Tatuc, specialist in siguranta rutiera, Alexandru Zodieru, general manager Cult Market Research, si Robert Uzuna, VP Corporate Ursus Breweries?
Potrivit IGPR, pe baza rezultatelor obtinute in cele patru sondaje de opinie, primele trei realizate exclusiv de catre Politia Romana in 2008, 2010 si 2014, iar al patrulea in colaborare cu compania de cercetare sociologica Cult Market Research in acest an, a fost definitivata si o analiza comparativa a acestora.
Conform studiului, aproape 70% dintre participantii la studiu au declarat ca respecta limita legala de viteza, indiferent de modul de deplasare a celorlalte masini. La acest capitol, cu cat puterea motorului autovehiculului este mai mare, cu atat frecventa comportamentelor riscante de depasire a limitei de viteza in trafic creste.
“Soferii chestionati tind sa depaseasca viteza legala in special in afara localitatii si pe autostrazi, iar cea mai intalnita justificare pentru depasirea vitezei de catre soferi o reprezinta executarea depasirilor in trafic. De asemenea, depasirea limitei de viteza pare sa isi gaseasca justificarea ziua, cand drumul este liber sau cand limita de viteza este evaluata ca fiind prea mica pentru categoria de drum pe care soferul se deplaseaza”, potrivit rezultatului studiului.?
Peste 80% dintre soferii chestionati au declarat ca, indiferent de categoria de drum, poarta centura de siguranta in cea mai mare parte a timpului. Totusi, o parte a soferilor (13%) utilizeaza centura de siguranta doar uneori, foarte rar sau niciodata atunci cand conduc in localitate, iar 5% cand conduc in afara localitatii sau pe autostrada.
Proportia soferilor care declara ca li s-a intamplat sa conduca dupa ce au consumat bauturi alcoolice este de aproximativ 9% din totalul celor chestionati.
“Comparativ cu anii anteriori, se inregistreaza o scadere semnificativa a incidentei celor care afirma ca au condus sub influenta alcoolului, de la 29% in 2008 la 9% in 2018”, precizeaza realizatorii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *