Solutii de amenajare. Ce facem cu spatiile mici? Tips&Tricks cu designer Iulia Iuga-Dohmen

Desi restrictiva din multe puncte de vedere, o locuinta de dimensiuni mici poate fi amenajata in orice stil.
Trucurile si ponturile pentru acest gen de amenajare sunt deja clasice, insa pentru fiecare caz in parte imaginatia si creativitatea designerului sau a proprietarilor constituie cheia succesului.
Secretul consta in gasirea unor solutii inteligente de utilare si decorare, astfel incat spatiul sa fie functional, dar aerisit, iar locuinta sa fie confortabila.
Trucuri clasice
O solutie este folosirea mobilierului modular si multifunctional, a oglinzilor, sticlei, precum si a finisajelor lucioase. Renuntarea la usi poate fi de asemenea o idee buna. Mobilierul trebuie sa fie de dimensiuni mai mici si mai degraba functional si in stil minimalist decat masiv si incarcat. De exemplu, o idee este folosirea de scaune fara brate.
Finisajele si accesoriile sunt de asemenea foarte importante in amenajarea spatiilor mici. Culorile fac un spatiu sa para mai mare sau mai mic, mai larg sau mai ingust, mai luminos sau mai intunecat. De aceea, albul este cea mai indicata solutie pentru zugravirea peretilor.
Spatiul nu trebuie incarcat. Evitati draperiile si perdelele din materiale grele – elegante, dar pretentioase. Este mai bine ca spatiul sa fie aerisit, cu imprimeuri care sa dea senzatia de proaspat.
Iluminatul trebuie sa fie destul de puternic, iar decoratiunile sa nu incarce spatiul in mod suplimentar.
Daca acestea sunt idei generale pentru amenajarea si decorarea locuintelor de dimensiuni mici, desigur ca exista trucuri si ponturi pentru fiecare camera in parte, de la living si dormitor la bai si bucatarii, fiecare cu probleme specifice. Holurile, balcoanele, terasele si chiar gradinile de dimensiuni mici au nevoie la randul lor de solutii de amenajare inteligente.
Cum “marima” gradina
La sfarsitul verii, cand vremea este inca frumoasa, putem prelungi senzatia de vacanta petrecand timp in gradina. Dar daca gradina este mica, o putem face mai mare? Iata cateva idei.
Vopsiti zidurile sau? gardul intr-o culoare pala. In spatiile mici, lemnul si caramizile absorb lumina si intuneca zonele. Vopseaua alba sau in tonuri foarte deschise reflecta lumina si lumineaza spatiul.
Plantati flori cu puternic efect decorativ. Cea mai buna solutie este sa cultivati un numar mic de plante, dar cu impact maxim. Aveti grija ca gradina sa nu devina supraincarcata cu plante. Dezvoltati gradina pe verticala? pentru a infrumuseta un gard sau un perete gol. O astfel de gradina pe verticala poate avea forme interesante si originale, poate fi realizata cu buget mic intr-un timp scurt – de exemplu, prin utilizarea materialelor reciclate sau obiectelor vechi, un corp de mobilier care nu-si mai poate indeplini rolul initial, cum ar fi un bufet de bucatarie.
Creati un iluminat artificial folosind corpuri fixate pe ziduri. In sfarsit, puteti utiliza si trucuri mai sofisticate, ca de exemplu, utilizarea de oglinzi sau usi false, acestea avand capacitatea de amplificare a spatiului. ?
Tips&Tricks: Idei pentru apartamentele comuniste
Designer Iulia Iuga-Dohmen; www.inspireddesign.ro; e-mail: [email?protected]
Apartamentele construite in timpul regimului comunist au ponderea cea mai mare din totalul locuintelor din tara. Chiar daca prezinta un numar mai mare de camere, acestea au aceleasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *