Somn linistit pentru un bebe fericit. Iata ce e de facut!

Nou-nascutii au nevoie de mult somn, in jur de 16-17 ore pe zi. Insa majoritatea bebelusilor nu dorm mai mult de 2-4 ore legate, ziua sau noaptea, mai ales in primele saptamani de viata.
Rezultatul – un program neregulat de somn, multe treziri, disconfort si stres pentru parinti.

Ciclurile de somn ale bebelusilor sunt mult mai scurte decat adultii. Nou-nascutii au somnul REM mai mare decat al adultilor. Acesta ii ajuta la dezvoltarea creierului. Perioada de somn neregulat nu este foarte mare, desi parintilor li se va parea ca dureaza o eternitate pana cand bebelusii isi vor forma o rutina a somnului.

Cum sa formezi rutina somnului la bebelusi

Intre 6 si 8 saptamani, cei mai multi dintre bebelusi incep sa doamna mai putin timp pe parcursul zilei, dar se maresc perioadele de somn in timpul noptii. Expertii spun ca intre 4 si 6 luni, bebelusii ar trebui sa doarma intre 8 si 12 ore fara intrerupere pe timpul noptii. Sunt, insa, si copii care reusesc aceasta a”performanta” dupa varsta de 1 an si chiar mai tarziu.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa formezi rutina somnului la bebelusi.

Lasa-l sa doarma
In primele 6-8 saptamani de viata, bebelusul nu este capabil sa stea treaz mai mult de doua ore. Daca il tii treaz mai multa vreme, s-ar putea extenua si ii va fi greu sa mai adoarma. Va fi agitat si plangacios.

Invata-l diferenta dintre zi si noapte
Unii copii sunt pasari de noapte (iti poti da seama inca de cand sunt in burtica). In primele zile de viata va fi mai greu sa-l inveti diferenta dintre zi si noapte, insa dupa doua saptamani poti incepe a”antrenamentul”. Pe timpul zile-I, tine-l ocupat cu joculete, cantecele, lasa lumina naturala sa intre in casa. Pe masura ce se apropie inserarea, redu a”activitatile” si pregateste-l de somn. Nu te juca cu bebelusul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *