SONDAJ CURS: PSD in scadere, USL si PLUS constante, PRO Romania, PNL si ALDE in crestere

SONDAJ CURS: Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, PSD-ul continua sa domine scena politica cu 32%, urmat la distanta de PNL cu 22%, urmate de ALDE si Pro Romania cu cate 9% si USR cu 8%. Urmeaza un pluton de partide cu cifre egale UDMR, PMP?si PLUS cu cate 5%. Restul partidelor se situeaza sub pragul electoral. De remarcat revigorarea UNPR si a PER-ului.?
PSD e in continuare in pierdere de viteza.?Intentia de vot pentru social-democrati a scazut cu inca un procent fata de?precedenta cercetare. Zestrea electorala a principalului partid de guvernamant s-a erodat treptat pe parcursul anului trecut din diverse motive interne si externe ajungand acum la cota 32%. (In aprilie PSD era la 39%, in iunie la 37%, in septembrie tot la 37%. In noiembrie a alunecat la 33%).

Liberalii dau semne de revenire si castiga doua puncte in plus fata de?studiul anterior.?Cu 22% in preferintele electoratului PNL se consacra ca principala alternativa la PSD, dar totusi la o distanta inca apreciabila fata de PSD. (in mai, liberalii aveau 25%, in iulie au scazut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. In noiembrie PNL a cazut la pragul psihologic de 20 la suta).
ALDE stationeaza la 9% si se consolideaza.?Daca in cercetarile de tip Omnibus din mai si iunie partidul condus de Calin Popescu Tariceanu era cotat cu 8%, in septembrie s-a atins cota de 9 la suta, cota mentinuta in studiul din noiembrie 2018 si confirmata din nou si in prezenta cercetare.
Si?Pro Romania s-a consolidat.?Isi mentine scorul de 9 la suta si pare a fi principalul beneficiar al problemelor cu care se confrunta PSD. Daca in aprilie 2018 partidul abia infiintat era cotat cu 3%, in iunie a atins pragul de 5% iar in septembrie a urcat la 6% pentru ca in ultimul studiu din 2018 sa atinga 9%.
USR-ul si PLUS trebuie tratate la pachet in conditiile in care in acest moment au format impreuna Alianta 2020 (USR+PLUS).?Cercetarea CURS era in plina desfasurare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *