Sondaj: Ce cred francezii si germanii despre islam

Un sondaj care privind perceptia cetatenilro europeni cu privire la islam arata ca, in Franta si Germania, imaginea islamului a intrat intr-un proces de degradare. Astfel, aproximativ?52% dintre alegatorii Partidului Socialist francez (PS) considera ca locul islamului in Franta “este prea important”, comparativ cu anul 2010, cand opinia era impartasita de 39% dintre cetateni, informeaza AFP, citat de Agerpres.
“In 2010, 55% dintre francezi apreciau ca “influenta si vizibilitatea islamului”?erau prea importante in tara lor. Astazi, 63% dintre francezi impartasesc aceasta opinie, o crestere de opt puncte procentuale”, mentioneaza cotidianul Le Figaro, care subliniaza ca aceasta crestere vine “din partea stangii”.
“In 2010, 39% dintre alegatorii Partidului Socialist credeau ca locul islamului era “prea important”. De acum, cei care impartasesc aceasta opinie sunt in proportie de 52%”, potrivit Ifop, institutul francez care a realizat sondajul, mentioneaza ziarul citat.?
Graficele sondajului arata ca degradarea imaginii Islamului este, pe mai multe planuri, mai puternica in Franta decat in Germania.?Aproximativ 68% dintre francezi (acelasi procent ca in anul 2010) considera ca “musulmanii si persoanele de origine musulmana nu sunt bine integrate in societate”,?fata de 32% care cred contrariul. Aproximativ 71% dintre germani (cu 4 puncte procentuale mai putin in raport cu 2010) cred ca musulmanii nu sunt bine integrati fata de 29% care au o opinie contrara (o crestere de 4 puncte procentuale in raport cu 2010).Totodata, 47% dintre francezi cred ca “prezenta unei comunitati musulmane este mai degraba o amenintare (5 puncte procentuale in plus, in raport cu 2010), 19% apreciaza ca aceasta prezenta este “mai degraba un factor de imbogatire culturala” si 34% (cu doua puncte procentuale mai putin decat in 2010) considera ca nu este “nici una, nici alta”. In Germania cifrele sunt respectiv de 43% (+3 puncte procentuale), 20% (- 4 puncte procentuale) si 37% (+ 1 punct procentual).?In ceea ce priveste “influenta si vizibilitatea islamului”, 63% dintre francezi cred ca acestea sunt “prea importante” (o crestere de 8 puncte procentuale fata de anul 2010), 32% au declarat ca nu sunt “nici prea importante, nici suficient de importante (- 9 puncte procentuale) si 5% ca nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *