Sova: CONCEDIERILE la CFR Marfa se discuta cu FMI

“In acest moment suntem in situatia in care CFR Marfa a castigat la licitatie trei contracte noi si arata o crestere de venituri cu 12%, ei sustinand ca nu ar mai fi nevoie de concedierea a 2.500 de persoane. Fireste, aceasta fiind o chestiune noua intervenita, am fost de acord sa analizam acest lucru, sa vedem in raport de cresterea de venituri si de cresterea necesarului de personal pentru contracte care va fi exact numarul de persoane care va fi disponibilizat”, a afirmat ministrul Transporturilor, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca “lucrurile incep sa se simplifice”, in contextul in care de la inceputul anului 230 de angajati CFR Marfa au iesit la pensie, iar in consecinta numarul disponibilizarilor va fi oricum mai mic de 2.500.
“Vom incerca sa gasim in perioada imediat urmatoare solutia optima pentru numarul maxim de persoane care urmeaza sa fie concediate. Noi speram se afle in aceasta situatie cat mai putini si concluziile pe care le avem sa le prezentam in luna iunie, impreuna cu managementul privat si sindicatele, misiunii Fondului Monetar International, pentru a vedea in ce masura ne este permis sa concediem mai putin, aratand noile cifre”, a spus ministrul.
CFR Marfa participa in prezent la licitatii pentru “contracte foarte importante”, a precizat Sova, fara sa ofere detalii.Pentru salariatii companiei care vor fi concediati vor fi asigurate de la bugetul de stat18-24 de salarii, in functie de vechime, suma urmand sa fie platita lunar.
Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Transporturilor la inceputul lunii aprilie, Consiliul de Administratie al CFR Marfa a initiat la finele lunii martie procedurile de disponibilizare a unui numar de 2.500 de salariati, in conformitate cu angajamentele fata de FMI.
CFR Marfa a anuntat recent ca a castigat licitatie organizata de catre Centrala Electrica de Termoficare (C.E.T.) Govora pentru transportul pe calea ferata a 2,4 milioane de tone de carbune, valoarea contractului nefiind facuta publica.
Compania are din aprilie un nou director general, Dan Valentin Belcea, fost manager in cadrul firmei de publicitate Graffiti/BBDO, televiziunii Prima TV si al companiilor International Railway Systems (IRS) si Protan, cu activitati in domeniul feroviar, respectiv al deseurilor.
Pana la numirea lui Belcea, conducerea CFR Marfa a fost asigurata interimar de un director general adjunct, Pavel Barculet, dupa decesul fostului manager al companiei, Dragos Alexandru Draghici.
Compania CFR Marfa, controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *