Spionajul economic, o prioritate a NSA?

Dupa dezvaluirea ascultarii de catre NSA a trei presedinti francezi, noua serie de documente publicate de WikiLeaks in colaborare cu Libération si Mediapart releva amploarea operatiunilor agentiei de informatii contra intereselor comerciale franceze.
Dupa ascultari politice si spionaj economic. Agentia nationala americana pentru securitate, NSA, sustine ca lupta contra terorismului este o prioritate, dar o noua serie de documente dezvaluite de WikiLeaks dezvaluie altceva. Cinci rapoarte de sinteza ale NSA demonstreaza ca responsabili politici si diplomati au fost spionati intre 2004 si 2012, in special doi ministri francezi ai Economiei – Pierre Moscovici si François Baroin. O strategie ofensiva care apare intr-un document secret fixand obiective prioritare ale SUA in domeniul economic.
Botezat “Franta: dezvoltari economicea” dateaza din 2012 si constituie doctrina NSA in materie. Ea vizeaza colectarea tuturor informatiilor pertinente asupra practicilor comerciale franceze, relatiile dintre Paris si institutiile financiare internationale, abordarea problemelor legate de G8 si de G20 sau marile contracte externe implicand Franta. Acest ultim punct, unul din cele mai sensibile, este detaliat intr-o sub-sectiune intitulata “Contracte externe-studii de fezabilitate – negocieria”. Este vorba de recuperarea tuturor informatiilor posibile asupra contractelor de amploare implicand intreprinderi franceze, in speciale cele care depasesc 200 milioane dolari. Dezvaluiri care risca sa afecteze negocierile privind Tafta, tratatul de liber-schimb intre Europa si SUA, o urmatoare runda fiind prevazuta pentru jumatatea lunii iulie, la Bruxelles.
NSA vizeaza majoritatea sectoarelor strategice – tehnologia informatiilor, electricitate, gaz, petrol, nuclear, transporturi, biotehnologie si toate informatiile obtinute sunt apoi impartasite cu principale administratii americane: Departamentul Securitatii interne, al Comertului, al Energiei, agentia de informatii al Departamentului Apararii, Rezerva federala, Departamentul Trezoreriei si comandamentului fortelor americane in Europa.
Five Eyes
Media franceza se intreaba pana unde a spionat NSA societati franceze. Potrivit Agentiei nationale pentru Securitatea sistemelor Informatice (Anssi), o suta de intreprinderi din Hexagon intra in criteriile definite de NSA, din care aproape toate sunt clasificate “OIVa” (operatori de importanta vitala) pentru ca activitatea lor este strategica pentru natiune. Aceste intreprinderi, a caror lista este secreta, sunt in sectorul public si cel privat, din domeniul transportului energiei, gestionarea apelor, sanatatii sau firme de telecomunicatii. Anssi precizeaza ca OIV-urile sunt tinta cel putin a unui atac pe saptamana.
Rusii, chinezii si israelienii sunt, de asemenea, foarte agresivi in aceste sectoare si adesea originea acestor intruziuni este dificil de determinat. Dar in ultimii ani, amprenta americana a fost formal identificata de mai multe ori. In sectoarele strategice, spionajul poate merge de la simplul furt de planuri de studii sau furt de date tehnologice confidentiale.Dar ceea ce intereseaza in special NSA sunt informatiile asupra ofertelor ce implica firme americane. Un avantaj concurential, potential dezastruos pentru firmele franceze. Mai ales ca o parte a informatiilor obtinute de americani sunt impartasite cu aliatii lor apropiati din “Five Eyesa” – Marea Britanie, Canada, Noua Zeelanda si Australia. Dupa razboiul rece, acesti “Five Eyesa” se bazeaza pe programul Echelon, o retea de interceptare la nivel planetar pus in functiune sub egida SUA si a carei existenta a fost dezvaluita abia in 1998. Dupa prabusirea URSS, antenele satelit care supravegheau rusii au fost puse in serviciul intreprinderilor americane si de atunci toate serviciile de stat sunt mobilizate pentru a castiga razboiul economic. O structura special creata pentru sustinerea firmelor americane in obtinerea principalelor contracte internationale.
Germania, spionata
Mai multe documente confidentiale publicate la 1 iulie de WikiLeaks, in colaborare cu Libération, Mediapart si Süddeutsche Zei?tung, l”Espresso si Ethnos, dezvaluie ca, in acelasi mod in care a supravegheat comunicatiile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *