Stare de razboi in Turcia. Kurzii cer autonomia in sud-est. Bilant negru in urma violentelor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Grupari kurde care au participat la o reuniune in sud-estul Turciei au indemnat duminica la proclamarea autonomiei, in timp ce in regiune aveau loc confruntari violente, iar armata turca avansa in cadrul unei operatiuni in domeniul securitatii in care afirma ca a ucis peste 200 de militanti kurzi.

Congresul Popular Democratic (DTK), care reuneste organizatii nonguvernamentale (ONG) kurde, a lansat acest indemn la autonomie la finalul acestei reuniuni de doua zile, la Diyarbakir, relateaza Reuters in pagina electronica, scrie Mediafax.ro.
„Rezistenta legitima a poporului nostru fata de politicile care degradeaza problema kurda reprezinta in mod esential un indemn si o lupta pentru autoguvernare locala si pentru democratie locala”, se arata in rezolutia adoptata de reuniune, intitulata „Declaratie referitoare la o solutie politica privind autoguvernarea”.
Participantii indeamna in aceasta declaratie la crearea unei regiuni autonome din care sa faca parte mai multe provincii care se invecineaza cu Diyarbakir si care sa tina cont de afinitati culturale, economice si geografice.
Indemnul ar putea sa conduca la o escaladare a conflictului dintre kurzi si Guvernul turc, in contextul in care Ankara se opune cu inversunare crearii unui stat kurd.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan …

spot_imgspot_img