Daca angajatorul NU achita la timp si corect contributiile catre bugetul de sanatate, pensie si somaj, salariatii au de suferit. Se pot trezi ca li se calculeaza o pensie mai mica sau ca nu pot beneficia de servicii medicale la stat.
„Contributiile de asigurari nu erau platite, societatile respective poate functionau un an sau doi, generau profit, apoi intrau in insolventa, iar persoanele care au lucrat in acele institutii pur si simplu nu aveau niciun drept, nu le era recunoscut niciun drept de asigurari sociale, de somaj, fiindca firma angajatoare nu platea”, declara Adrian Cuculis, avocat.
Numarul cazurilor in care firmele si-au incalcat obligatiile de virare a contributiilor sociale este in crestere rapida. Asta dupa ce, de la jumatatea anului 2015, retinerea impozitelor si contributiilor si neplata acestora in termen de 30 de zile de la scadenta nu se mai pedepseste cu inchisoarea. Cu alte cuvinte, NU reprezinta fapta de evaziune fiscala.
La bugetul pentru pensii, restantele au ajuns la peste 14 miliarde si jumatate de lei in septembrie anul trecut, fata de 2 miliarde de lei, cat erau in septembrie 2015. Si numarul datornicilor a crescut la 116.000 de datornici, fata de putin peste 70.000 de datornici in 2015.
Iar la bugetul pentru asigurarile de sanatate, restantele au crescut de peste 6 ori, la aproape 4 miliarde de lei, in conditiile in care numarul datornicilor a crescut cu peste 48.000.
S-a marit si numarul firmelor care au restante la plata contributiilor pentru somaj. Cele mai recente date …