Statul a mai imprumutat 47,2 milioane de lei de la banci

Finantele platesc tot mai mult pentru imprumuturile atrase prin titluri de stat/Foto: arhivafoto.ro

Ministerul Finantelor a vandut vineri obligatiuni de stat in valoare de 47,25 milioane lei, printr-o licitatie suplimentara la cea de joi, in care plasase 386,1 milioane de lei (86,5 milioane euro). Ambele emisiuni sunt scadente in 19 decembrie 2022 si sunt cu 23% sub nivelul anuntat,? in conditiile in care bancile forteaza o crestere a dobanzilor, arata datele publicatede Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ministerul Finantelor a completat prin licitatia de vineri, o parte din diferenta dintre valoarea anuntata si cea efectiva a licitatiei de titluri de stat.?
Joi, cele noua banci participante la licitatie au oferit 601,75 milioane lei, cu 20% mai mult decat suma ceruta de stat, insa valoarea atrasa a fost in final cu 36% mai mica decat cea oferita. Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 3,5%.
Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 3% pe an pana la scadenta, in urcare de la 2,17%, cat a fost randamentul la licitatia anterioara.
Prin licitatia suplimentara de vineri, valoarea totala a emisiunii a ajuns la 433,35 milioane lei. Ministerul Finantelor se confrunta, in ultima perioada, cu o presiune de crestere a dobanzilor la titlurile de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *