STATUL OBEZ revine: PONTA I i-a pus sub brad lui PONTA II un HG cadou

de Anca SIMINA, Adrian POPESCU Publicat la: 28.12.2012 20:38 Ultima actualizare: 28.12.2012 20:42

Foto: Gabriel Petrescu // Mediafax
USL are terenul pregatit pentru a-si multumi oamenii de partid dupa alegeri. Numarul sefilor din administratia centrala a crescut pana la 72.000 si mai are putin pentru a atinge maximul “istoric”. “Statul obez” de sub guvernarea Tariceanu numara 77.000 de functionari.
Printr-o hotarare de guvern, aprobata in ultima sedinta a cabinetului Ponta I, pe 4 decembrie, din pixul ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe au mai rasarit astfel 13.236 de functii in administratia centrala peste cele coordonate de Emil Boc in urma cu un an.

Guvernul a marit limita pana la care se poate merge cu numarul directorilor in 2012 cu 1500 de posturi si a ingrosat substantial sefimea din deconcentrate. Oficial, este vorba de functionari publici, angajati prin concurs. In practica, recomandarea de partid bate toate diplomele.
In declaratiile publice, pe de alta parte, premierul Victor Ponta se declara revoltat ca “avem zeci si sute de oameni, care, teoretic, scriu trei hartii” si sustine ca fiecare ministru “in mod sigur va reduce schema de personal”, in ianuarie, cand vine cu noua organigrama la aprobare.
1200 de directori de deconcentrate
In noiembrie 2011, toti oamenii guvernului, subordonatii ministerelor, nu si angajati ai autoritatilor locale, erau aproape 53.000. O arata cifrele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), care consemneaza 52.978 de functii publice ocupate la acel moment din 58.684 de posturi in organigrama. In hotararea de guvern din 4 decembrie, prin care se aproba Planul de ocupare a fiunctiilor publice in administratia centrala pentru 2012, numarul de posturi ocupate la acest nivel creste la 65.823, iar maximul functiilor publice la care se poate ajunge urca la 71.920. Un plus de 13.236 de functii publice, din care 1447 posturi de conducere.
Saltul cel mai evident este in dreptul deconcentratelor: de la 691 de scaune de sef si director adjunct cate figurau sub Emil Boc in urma cu un an, Victor Ponta a aprobat acum nu mai putin de 1211. Guvernul Calin Popescu Tariceanu, pe de alta parte, a lasat in 2008, 986 de directori in institutiile subordonate guvernului.

Sefiile de deconcentrate se numara, de altfel, printre cele mai disputate posturi din administratie pentru a fi oferite clentelei politice la nivel local . Daca sub Boc erau 130 de directori exectutivi, si 201 de adjuncti in deconcentratele ministerelor, Ponta taie 21 de adjuncti, dar suplimenteaza cu 120 directorii. Sefii se inmultesc si la nivelul deconcentratelor din unitatile administrativ-teritoriale: de la 323 de directori exectitivi la 445 si de la 37 de adjuncti la 324.
Datele din hotararea de guvern reflecta, sustine Adriana Carciumaru, directorul de comunicare ANFP, situatia posturilor deja ocupate inca de la inceputul lui 2012 si limita pana la care se poate merge cu angajarile pana la final de an. “Acest numar este o estimare, informatii pe care noi le-am colectat de la toate institutiile publice, este doar orientativ. Situatia difera acum. Posturi s-au mai vacantat, oamenii s-au mai pensionat. Pentru 2013 vom face din nou o colectare a informatiilor”, a explicat Carciumaru pentru gandul.
Potrivit purtatorului de cuvant al ANFP, Agentia ar fi trimis la timp cifrele spre aprobare, insa “datorita numeroaselor schimbari in executiv”, Planul de ocupare a functiilor publice a ajuns sa fie trecut prin guvern la final de an, cand “nu mai are niciun efect”.
Peste 7000 de sefi in ministere
Numarul functiilor publice la nivelul guvernului nu difera cu mult de cel lasat de cabinetul Tariceanu. “Statul arata asa, ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel, care este economia romaneasca”, comenta in 2010 Traian Basescu.
Daca Tariceanu lasase in guvern 77.440 de functionari pe hartie si 68.066 posturi ocupate, Ponta a aprobat 71.920 de functii publice, 65.823 fiind deja atribuite.

Diferentele sunt prea putin semnificativce si la nivelul sefilor din ministere. Tariceanu avea 8170 de functii de directori in organigrama, Ponta II are 7678. Sefii de serviciu erau 3.269 in vremea PNL si 2.832 in timpul USL.
Dusa: “Nici vorba de crestere”
Desi si-au pus semnatura pe hotararea de guvern, numarul functionarilor din executiv e fie un mister, fie un cartof fierbinte pentru oficalii de la Palatul Victoria. “Am primit solicitarea dumneavoastra, am transmis-o Ministerului de Interne, veti primi un raspuns dupa 3 ianuarie”, a fost reactia Biroului de Presa al guvernului, la intrebarile adresate purtatorului de cuvant al guvernului, Andrei Zaharescu, cel care a dat pe 4 decembrie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *