Stop pirateriei pe internet. Romania a semnat acordul international ACTA.

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Reprezentantii ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au semnat joi, la Tokyo, un acord international de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), declansand proteste atat online cat si in strada, din partea utilizatorilor de internet. Acestia se tem ca o astfel de intelegere antipiraterie va conduce la cenzura in mediul virtual, relateaza vineri The Guardian, potrivit Agerpres.
Acordul trebuie sa fie ratificat de Parlamentul European, care il va dezbate in iunie, iar ? europarlamentarii sunt deja supusi unor presiuni intense din partea activistilor din ambele tabere.
Ambasadorul Poloniei in Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, a semnat acordul la Tokyo. Intr-un interviu pentru postul national polonez de televiziune, ea a spus ca Polonia este una din multele tari din UE care au semnat joi ACTA, printre aceste numarandu-se Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Portugalia, Romania si Grecia. Alte cateva tari industrializate, printre care SUA, Canada si Coreea de Sud, au semnat deja anul trecut acordul.
Sprijinul Poloniei pentru ACTA a declansat atacuri asupra site-urilor guvernamentale poloneze din partea grupului de hackeri Anonymus. Proteste de strada la care au luat sute si, in unele cazuri, mii de persoane, au izbucnit de asemenea in ultimele trei zile in Polonia.
Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA. Un europarlamentar francez a parasit procesul de examinare a intelegerii, sustinand faptul ca legislativul european participa la o „sarada”.
ACTA a fost semnificativ modificata fata de versiunile initiale, fiind inlaturata solicitarea ca utilizatorilor de internet descoperiti ca incalca in mod repetat drepturile de autor sa li se limiteze accesul online, o sugestie respinsa de UE.
Desi UE sustine ca ACTA nu va necesita nicio schimbare legislativa in statele membre – si ca, in schimb, va aduce alte tari la nivelul standardelor europene, controversa din Polonia asupra propunerilor s-a adancit.
Desi multe alte tari industrializate au semnat acordul, furia populara pare a fi mai puternica in Polonia decat in oricare alta parte.
ACTA este un acord care urmareste sa armonizeze standardele internationale privind protectia drepturilor celor care produc muzica, filme, …

spot_imgspot_img