STRATEGIE. Comisia Europeana vrea sa fie “prietena cu Moscovaa” in domeniul energetic. Fostele state din blocul sovietic, ignorate de UE pentru acordul cu Gazprom

Aproape pe muteste, Uniunea Europeana a ridicat obstacolele pentru Gazprom, compania ruseasca primind “acces dominanta” la gazoductul german Opal pana in 2033. Astfel, s-a netezit calea Moscovei pentru extinderea gazoductului Nord Stream spre Europa, ocolind Ucraina. Si state din estul Europei.
Demersul a zece tari est-europene, printre care si Romania, de a determina UE sa nu dea acest acces pentru Gazprom nu a contat. Membrii Comisiei Europene au decis, la propunerea Germaniei, sa schimbe regulamentul privind transportul de gaz si sa acorde companiei rusesti mai multe drepturi de transport. Prin gazoductul german Opal trece gazul dinspre Marea Baltica spre consumatorii din Germania si Cehia, prin Nord Stream1. Pana acum, Gazprom avea permisiunea sa foloseasca 50 la suta din capacitatea gazoductului pentru a se preveni dominanta asupra infrastructurii. Gazprom a cerut Bundesnetzagentur, autoritatea germana privind administratia energetica, sa-si schimbe regulamentul pentru a i se permite sa transporte mai mult de 50 la suta, pentru ca restul nu este oricum folosit optim.
UE vinde Rusiei statele din est pentru “competitiea”
Germania a cerut aprobare de la Comisia Europeana, care a hotarat, in cazul cand intervine alt competitor, sa i se dea peste 20 la suta din capacitatea de transport a gazoductului Opal. Restul poate fi folosit de Gazprom! Maros Sefcovici, comisarul european pentru Energie, a declarat ca “s-a depus maximum de eforta” ca sa determine Moscova sa garanteze ca va continua sa transporte gaz prin Ucraina spre Europa pana in 2019, cand expira contractul in vigoare. “Pana acum, nu am inregistrat niciun succesa”, a declarat Sefcovici. Cu toate acestea, s-a dat mai multa dominanta Rusiei, “pentru a incuraja Moscova sa onoreze contractul cu Ucraina, dar si pentru competitiea”. Ca motivatie suprema pentru aceasta decizie ce favorizeaza statele europene occidentale si intareste dominanta Rusiei asupra robinetului de gaz, Comisia Europeana a subliniat ca “aceasta nu este o hotarare luata din motive politice, dar noi vrem sa fim prieteni cu Gazproma”.
Deschiderea mai larga a gazoductului Opal pentru Gazprom va avea ca rezultat direct dublarea capacitatii pentru Nord Stream si intr-un viitor apropiat dependenta totala de gazele rusesti. Decizia Comi?siei Europene este cu atat mai controversata, cu cat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *