Studiu: 30 de guverne folosesc tehnici de manipulare pe Internet. Alegerile din 18 tari au fost astfel manipulate

Din ce in ce mai multe tari urmeaza procedeele Rusiei si Chinei in ceea ce priveste manipularea utilizatorilor retelelor sociale si urmarirea opozantilor pe Internet, semnaleaza un raport publicat marti de organizatia Freedom House, relateaza AFP citata de Agerpres.
Raportul avertizeaza ca asemenea procedee reprezinta?o amenintare grava la adresa democratiei.
Potrivit unui studiu privind libertatea Internetului realizat in 65 de tari de ONG-ul pentru apararea libertatilor fundamentale, 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe Internet in 2017 pentru a distorsiona informatiile online, fata de 23 anul precedent.
Aceste manipulari includ folosirea comentatorilor platiti, a trolilor, a asa-zisilor “boti” – conturi automate – sau a unor site-uri de stiri false, potrivit raportului denumit “Freedom on the Net” (Libertatea pe Internet).
Raportul precizeaza ca aceste tactici de manipulare si dezinformare online au jucat un rol important in alegerile din cel putin 18 tari in ultimul an, inclusiv in Statele Unite ale Americii.
“Utilizarea comentatorilor platiti si a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost initial dezvoltata de China si Rusia, insa acum este un fenomen global”, a declarat Michael Abramowitz, presedintele Freedom House.
Pentru Sanja Kelly, directoarea proiectului “Libertatea pe Internet”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *