STUDIU: Patru din cinci romani declara ca au auzit despre obligativitatea de a-si asigura locuintele

Potrivit unui comunicat al asociatiei, mai putin de unul din cinci romani a incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintelor: la 31 august 2018 erau asigurate doar 1,68 milioane de locuinte, conform datelor furnizate de catre PAID – Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
Studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de catre IRES – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, in perioada 14-20 iunie 2018, pe un esantion de 1.248 de persoane si are o rata de eroare maxima de ą2,8%.
Conform studiului, 75% dintre romani sunt informati cu privire la faptul ca nu vor primi niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau din cel local in cazul unor dezastre naturale, daca nu au incheiat o polita obligatorie de asigurare a locuintei. In acelasi timp, doar 41% dintre respondenti declara ca stiu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de catre autoritati, pentru nerespectarea obligatiei legale de a-si asigura locuintele aflate in proprietate.
In ceea ce priveste interesul fata de asigurarile de locuinte, studiul a mai aratat ca 74% dintre respondenti sunt interesati, in timp ce doua treimi dintre acestia (66%) au declarat ca, in opinia lor, o mai buna informare cu privire la asigurarile obligatorii de locuinte ar reprezenta un factor de motivatie pentru incheierea unei astfel de polite. Studiul releva si ca majoritatea romanilor (70%) considera ca autoritatile publice locale si centrale ar trebui sa fie responsabile de informarea cetatenilor cu privire la obligativitatea asigurarilor de locuinte impotriva dezastrelor.
In comunicat se precizeaza ca nivelul redus al asigurarilor obligatorii PAD face ca tara noastra sa fie extrem de vulnerabila in fata evenimentelor catastrofale. Tocmai de aceea, cresterea acestui indicator trebuie sa fie o prioritate. In acest sens, sunt necesare eforturi sustinute din partea autoritatilor, industriei de asigurari si cetatenilor.
Conform comunicatului, o mai buna informare a populatiei, luarea masurilor pentru respectarea prevederilor legale si derularea de programe pentru constientizarea riscurilor la care oamenii se expun sunt factori care pot duce la cresterea numarului de locuinte asigurate din Romania.
PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) este o asigurare obligatorie care acopera daunele produse locuintelor de inundatii, cutremure sau alunecari de teren. Potrivit Legii nr. 260/2008, in situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, acestea nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de polita PAD, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. De asemenea, incheierea unei asigurari obligatorii este o conditie pentru incheierea unei polite facultative de asigurare a locuintelor, conform legislatiei in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *