SUA ameninta Phenianul: Spectrul unui razboi preventiv impotriva Coreei de Nord se apropie

“Daca este un test nuclear subteran, va trebui sa se pregateasca pentru un raspuns foarte serios din partea SUA”, a avertizat Graham la canalul CBS.
In aceeasi declaratie, citata de Reuters, senatorul republican a spus ca Pentagonul ar trebui sa inceapa evacuarea din Coreea de Sud a sotiilor si copiilor ofiterilor americani, intrucat conflictul cu Coreea de Nord se apropie. “Este o nebunie sa trimiti sotii si copii in Coreea de Sud, avand in vederea provocarea din partea Coreei de Nord”, a spus Graham, membru al Comisiei pentru Servicii Militare din Senatul SUA.
“Vreau ca ei (Pentagonul) sa stopeze trimiterea de personal auxiliar si cred ca acum este momentul sa incepem sa evacuam” rudele militarilor americani din Coreea de Sud, a spus Graham. SUA au desfasurat un efectiv de 28.500 de militari in Coreea de Sud dupa razboiul Coreei 1950-1953.
Afirmatiile senatorului sunt ecoul celor rostite in ajun de consilierul pentru securitate nationala al lui Donald Trump, generalul HR McMaster, care a declarat in cursul unui colocviu despre aparare ca probabilitatea unui razboi cu Coreea de Nord “creste in fiecare zi”.
“Suntem angajati intr-o cursa pentru a gasi o solutie acestei probleme”, a spus generalul McMaster.
Coreea de Nord a lansat miercuri o racheta balistica intercontinentala la o altitudine si o distanta niciodata atinse de vreun dispozitiv nord-coreean. Sofisticarea noului tip de racheta i-a uimit pe experti, chiar daca – potrivit surselor CNN – ogiva s-ar fi dezintegrat la intrarea in atmosfera. Conform ministrului apararii american Jim Mattis, intreg teritoriul se afla de acum in raza de actiune a Phenianului.
SUA si Japonia au incercat imediat sa inaspreasca si mai mult regimul sanctiunilor ONU impotriva Phenianului, dar Moscova si Beijingul s-au opus.
Lindsey Graham, un reprezentant al aripei dure al Partidului Republican in materie de politica externa, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *