SUA ar putea inceta sa respecte in weekend Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare. Rusia acuza din nou scutul de la Deveselu

Washingtonul acuza Moscova, de mai multe luni, ca incalca acest tratat prin faptul ca si-a introdus in arsenalul militar rachete de tip?Novator 9M729 – rachete de tip SSC-8 in terminologia NATO.
Tratatul INF a fost semnat in 1987 de presedintii american?Ronald Reagan si sovietic Mihail Gorbaciov. El elimina toate rachetele terestre de croaziera si balistice americane si ruse cu o raza “intermediara” de actiune, cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri.
NATO si Washingtonul considera ca?Novator 9M729/SSC-8 este capabil sa atinga o tinta situata la o distanta de 500 pana la 1.500 de kilometri, ceea ce Kremlinul dezminte, insistand ca raza de actiune a acestei rachete este de sub 500 de kilometri.
Andrea Thompson a puratat joi, la Beijing, discutii cu adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, in marja unei reuniuni a celor cinci puteri nucleare.
Ea a declarat ca se asteapta ca tara sa sa se “elibereze” de prevederile Tratatului INF inca de sambata, ceea ce-ar permite Statelor Unite sa produca noi tipuri de rachete, in cazul in care iau aceasta decizie.
“Ne-am putea suspenda obligatiile legate de Tratatul (INF) inca de la 2 februarie”, a declarat ea pentru Reuters, iar Washingtonul ar putea, astfel, sa lanseze cercetari cu privire la un nou tip de racheta.
Odata anuntat, procesul retragerii va necesita sase luni sa fie implementat.
Andrea Thompson a adaugat, insa, ca Washingtonul ramane deschis unor noi discutii cu Moscova.
“Din ceea ce intelegem noi, vom intra in a doua faza, cea in care Statele Unite se vor sustrage de la obligatiile lor in cadrul Tratatului INF, ceea ce se va intampla, dupa cate se pare, in acest weekend”, a declarat, la randul sau, Serghei Riabkov.
Rusia trimite la scutul antiracheta din Romania
Pe de alta parte, Rusia si Statele Unite nu au inregistrat “vreun progres” intr-o reunine consacrata Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), joi, cu doua zile inaintea unui ultimatum dat de catre Washington Moscovei, a anuntat un oficial rus de rang inalt, relateaza AFP.
“Din nefericire nu au avut loc progrese”, a declarat Riabkov, citat de agentia publica RIA Novosti, in urma intalnirii, la Beijing, cu Thompson.
“Americanii (…) se contrazic si nu au confirmat ca sunt pregatiti sa nu discute mai mult cu noi despre vreo masura de transparenta”, a adaugat el, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *