SUA au luat decizia finala in privinta avionului RUSESC doborat de Turcia. Vezi pozitia SUA

Statele Unite si-au exprimat pozitia definitiva in disputa privind avionul de lupta al Rusiei, doborat de Turcia in timpul unei misiuni impotriva ISIS.
“Statele Unite sustin Turcia pentru a-si asigura suveranitatea si integritatea teritoriala”, a declarat Earl Litzenberger, adjunctul sefului misiunii SUA la NATO. Aceasta decizie se refera atat la spatiul terestru, cat si la spatiul aerian al Turciei, a subliniat Litzenberger. Mai mult chiar, sprijinirea Turciei in aceasta chestiune reprezinta o prioritate nu doar pentru SUA, ci si pentru intregul NATO.
Oficialul american a facut aceste declaratii luni, la sediul din Bruxelles al Aliantei Atlantice.
Amintim ca, initial, dupa ce un avion F-16 al Turciei a doborat un avion Suhoi al Rusiei, SUA au avut o pozitie rezervata, evitand sa se pronunte transant. Turcia a sustinut permanent ca avionul rusesc a intrat in spatiul ei aerian si nu a raspuns somatiilor avioanelor sale, care i-ar fi cerut, de zece ori, sa iasa din spatiul aerian al Turciei, inainte sa traga asupra lui.
In replica, Rusia sustine ca avionul Suhoi a fost atacat de Turcia deasupra Siriei si ca acesta nu s-a aflat niciun moment in spatiul aerian al Turciei.
Luni, la Bruxelles, adjunctul sefului misiunii SUA la NATO a subliniat ca Rusia a incalcat spatiul aerian al Turciei – ceea ce ii dadea Turciei dreptul sa intervina. Totusi, Litzenberger a sugerat ca doborarea avionului putea fi evitata, daca Rusia ar fi dovedit mai multa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *