SUA pun in joc 60 milarde de dolari pentru incercuirea Iranului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Turneul secretarului american de stat Condoleezza Rice si al secretarului apararii Robert Gates, inceput in Egipt, continua in tot Orientul Mijlociu pentru o saptam?na. Este, potrivit declaratiilor celor doi inalti oficiali americani, o incercare extrem de hotar?ta de a face fata pericolului iranian. Este o mutare riscanta pe care SUA o fac trec?nd de la gestionarea defensiva, de la teama de o ?vara calda? cu care Ahmadinejad a amenintat c?nd era in vizita la Damasc la faza de consolidare a unui front sunnit moderat. Metoda aleasa, cea a inarmarii tarilor prietene, folosita cu succes in timpul Razboiului Rece, este folosita pe un teren de joc care nu se numeste Europa, ci lumea islamica.

Condoleezza Rice s-a intalnit la Charm el-Cheikh cu opt ministri de externe arabi. A vorbit cu egiptenii si sauditii, a vorbit cu Olmert si azi merge in Cisiordania, la Ramallah. De fapt, se trece de la strategia democratizarii teoretizate de George Bush la faza in care armele intra in joc. Iar Statele Unite dau arme ultramoderne frontului moderat sunnit. Potrivit acordului anuntat, deloc intamplator, zilele trecute, Egiptul va primi 14 miliarde de dolari in urmatorii ani de asistenta militara, Israelul va primi mai mult cu 25 la suta fata de ce primeste de obicei (in loc de 2 miliarde si 400 de milioane, circa 3 miliarde pe an). Cu toate acestea, Israelul, care nu crede in simpatia saudita, se teme ca acordul ar putea salta dupa plecarea lui Bush de la presedintie. Pentru Paul Salem, de la Carnegie Middle East din Beirut, furnizarea de arme catre tarile arabe are o semnificatie clara: exportul de democratie americana este ?mai mult decat mort?.

Politicienii actionari vor profit

Doua sunt vanzarile majore de arme in curs: catre Arabia Saudita, pentru 20 de miliarde. Sauditii primesc unul dintre cele mai avansate sisteme, JDAM, (Joint Direct Attack Munition) care transforma bombele obisnuite gravitationale in bombe inteligente ghidate de satelit, care pot sa atinga orice tinta. Cea de-a doua vanzare o face Rusia, relateaza presa occidentala. Este vorba de 250 de avioane de lupta Sukhoi 30, care sunt dotate cu sisteme de alimentare care pot sa le permita zboruri de mii de kilometri fara intrerupere. In urma cu doua saptamani, presa semnala un acord intre sirianul Bashar al-Assad si Ahmadinejad, prin care Siriei ii este acordata asistenta economica pentru achizitionarea de arme rusesti in valoare de 1 miliard de dolari si pentru construirea de instalatii atomice si chimico-biologice.

Siria si Iran au raspuns cu duritate presedintelui George Bush dupa anuntul facut in legatura cu vanzarea de arme catre tarile arabe ?prietene? si Israel pentru un total de 63 de miliarde de dolari, cu scopul de a tine sub control ?statele canalie?. ?Cine vrea pacea nu demareaza o reinarmare in stil mare si periculos pentru regiune?, a declarat ministrul sirian de externe Walid al-Muallim, spunand ca Statele Unite demonstreaza astfel ca nu sunt un actor impartial si continua politica lor de haos constructiv. Iranul a fost si mai explicit, seful diplomatiei de la Teheran, Manuchehr Mottaki, afirmand ca oamenii politici de la Casa Alba, unii dintre ei actionari in fabricile de armament, nu fac decat sa profite de pozitia lor pentru a realiza profituri.

Noul Brown seamana cu vechiul Blair

La terminarea intalnirii dintre presedintele american George Bush si premierul britanic George Brown, la Camp David, cei doi lideri, de acord, in principiu, pe linie de politica externa, nu au nici o indoiala in privinta pozitiei pe care trebuie sa o adopte in privinta Iranului. ?Ca urmare a programului nuclear dus mai departe de Teheran, SUA si Marea Britanie sunt de acord in privinta necesitatii de a inaspri sanctiunile impotriva Iranului?, au recitat in cor cei doi lideri politici, in fata presei. ?Sanctiunile functioneaza?, a spus noul Brown, care seamana tot mai mult cu vechiul Blair. ?Urmatorul pas pe care suntem gata sa-l facem la adresa Iranului este inasprirea sanctiunilor cu o noua rezolutie ONU?, a adaugat premierul englez la finalul primei sale vizite oficiale in SUA.

Tsahal: santinele robotizate la frontiere

?Priveste si trage?, Roeh – Yoreh, acesta este numele, foarte potrivit, al noului sistem automat pentru apararea frontierei fierbinti intre teritoriile palestiniene si Israel. Este vorba despre o combinatie de senzori pentru supraveghere: turnuri blindate de mitraliere, controlate dintr-un centru de comanda de la distanta, chiar daca teoretic sistemul ar putea fi complet automatizat. Armata israeliana va completa instalarea centurii imprejurul Gazei pana la sfarsitul lunii august, dar primele posturi de control robotizat sunt deja operative.

Sistemul se numeste Hunter, costa 780 milioane de dolari si este gestionat de Elbit, gigantul israelian in materie, care si-a expus recent marfa la Paris, are la baza aparate de supraveghere diurne si nocturne. Cand detecteaza o miscare potential ostila, un operator de la centrul de comanda selecteaza unul dintre turnurile de comanda aflate de-a lungul frontierei, la cateva sute de metri distanta unele de altele. Prin cablaje pe baza de fibra optica, turnul se activeaza, iar mitralierele de calibru 12,7 mm cu bataie de 1500 metri ies si isi fac treaba. Imaginile sunt primite de un operator aflat la centrul de comanda care identifica ?tinta?. Daca acesta considera ostila natura tintei, poate deschide focul printr-o simpla apasare pe buton. Operatorul este necesar pentru ca poate evita, se spune, sa traga in civili inocenti care se apropie din curiozitate. Pentru Tsahal, Roeh-Yoreh este o revolutie. Soldatii nu se mai expun in misiunile de patrulare a frontierei.

spot_imgspot_img