SUA vor instala scutul antiracheta in Romania in ciuda obiectiilor Rusiei

Directorul Agentiei de Aparare Antiracheta (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O”Reilly, a afirmat miercuri, intr-o audiere la Senat, ca armata continua planurile de instalare a sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania si Polonia, relateaza Washington Times in editia online.

In cursul unei audieri intr-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat ca armata continua planurile de instalare pe uscat, in Europa Centrala, a unor interceptori maritimi modificati. Sistemul antiracheta Aegis este denumit SM-3 Block IIA si este dezvoltat impreuna cu Guvernul japonez.
O”Reilly a adaugat ca locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite si ca au fost semnate acorduri in acest sens cu guvernele Romaniei si Poloniei. Interceptorii din Romania ar urma sa fie pe deplin pregatiti de functionare in 2015, iar cei din Polonia pana in 2018.
“Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficienta din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedita pe mare si a o muta efectiv pe uscat”, a afirmat el. Versiunea terestra reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare nava Aegis, la mai putin de 35 de militari pe uscat, a explicat acesta.
Aegis Ashore “are cea mai lunga raza de actiune dintre sistemele noastre regionale, astfel …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *