Sucurile de grepfrut, portocale si mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sucurile de grepfrut, portocale si mere pot reduce absorbtia in organism a anumitor medicamente, diminuand drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.

De mai multi ani, sucul de grepfrut era singurul recunoscut pentru cresterea capacitatii organismului de a absorbi anumite medicamente, cu riscul, insa, de a le transforma in toxine, reamintesc autorii acestui studiu, prezentat in cadrul conferintei Societatii Americane de Chimie, care a avut loc la Philadelphia.

Noul studiu prezinta noi motive pentru care oamenii ar trebui sa evite sa consume anumite sucuri de fructe in perioadele in care se afla sub tratament medicamentos impotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de catre organism.

Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente impotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol si talinolol, medicamente impotriva respingerii organelor transplantate – Ciclosporin – si antibiotice ca ciprofloxacin, levofloxacin si itraconazol.

„Am descoperit, recent, ca sucurile de grepfrut, portocale si mere diminueaza semnificativ capacitatea organismului de a absorbi anumite medicamente in sistemul digestiv. Pericolul este reprezentat de diminuarea eficacitatii acestor tratamente necesare pentru probleme medicale grave”, a declarat doctorul David Bailey, profesor de farmacologie clinica la Universitatea Western Ontario, din Canada, principalul autor al studiului.

Profesorul a studiat efectele acestor sucuri pe un grup de voluntari sanatosi, care luau fexofenadina antihistaminica, impotriva alergiilor. O parte dintre voluntari au luat medicamentul cu apa, alta parte a luat medicamentul cu suc de grepfrut.

Voluntarii carora le-a fost administrata fexofenadina cu suc de grepfruit nu au absorbit in organism decat o jumatate din doza, spre deosebire de persoanele care au luat medicamentul cu apa, cale caror organisme au asimilat intreaga doza.

In cazul in care corpul nu absoarbe decat o jumatate din doza de medicament, efectele acestuia pot fi diminuate drastic, potrivit doctorului Bailey.

Acest studiu clinic a demonstrat ca naringina, ingredientul activ din grepfrut, blocheaza un vector cheie al medicamentelor, care permite asimilarea acestora in organism.

Substanta chimica are o functie esentiala in orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subtire catre sistemul circulator.

Sucul de grepfrut blocheaza o enzima numita CYP3A4 in unele medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, facandu-le toxice. Aceasta enzima permite asimilarea medicamentelor in organism.

Doctorul Bailey a descoperit in urma cu 20 de ani ca sucurile de grepfrut si chiar fructul in sine pot creste intr-un mod riscant efectele felodipinei, un tratament impotriva hipertensiunii arteriale.

Alte studii au identificat aproximativ 50 de medicamente asupra carora grepfrutul poate avea aceleasi efecte. Riscurile sunt indicate pe etichetele medicamentelor.

spot_imgspot_img