Suferinta si marketing intr-o ceasca cu cea mai scumpa cafea din lume

Intr-o cusca de doi metri lungime si un metru latime, o pisica ciudata se framanta speriata de colo-colo, privind cu groaza la zecile de oameni care trec pe alee, se opresc in dreptul ei, fac niste poze, vorbesc ceva, apoi pleaca mai departe.? Suntem pe plantatia a”Tebasari Agrotourism” din insula Bali, iar animalul inspaimantat din spatele gratiilor este responsabil pentru cea mai scumpa cafea din lume. Probabil, am fi avut putine sanse sa auzim de cafeaua Luwak daca, in 2007, nu ar fi aparut filmul a”The Bucket List”, cu Jack Nicholson si Morgan Freeman.
Este vorba despre doi bolnavi, aflati in faza terminala, care incearca sa-si satisfaca ultimele dorinte inainte de a muri, iar una dintre acestea este de a bea cafea Luwak. Ideea unei bauturi produsa din boabele de cafea mancate de o pisica care traieste in jungla si care apoi, partial digerate, sunt defecate pe camp i-a amuzat teribil pe cei doi protagonisti ai filmului, dar totodata a facut si o nesperata publicitate acestei a”delicatese”.
Datele oficiale arata ca, in fiecare zi, in tarile din Asia de Sud-Est (Indonezia, Vietnam, Filipine etc) se produc aproximativ 50 de tone de cafea Luwak. Consumul a explodat in ultimii ani, in conditiile in care un kilogram de boabe costa in Indonezia cam 130 de dolari, dar ajunge sa se vanda mult mai scump in Europa sau SUA.
Astfel, o ceasca de cafea se bea in orase precum Londra sau New York in schimbul unor sume cuprinse intre 30 si 100 de dolari. Ca in orice industrie exclusivista, si in acest domeniu s-au depasit pe alocuri barierele ridicolului, astfel incat, in unele magazine de lux din Marea Britanie, se vinde cafea Luwak impachetata in ambalaje placate cu aur de 24 de carate, la pretul dea??10.000 de dolari. Motivul acestui pret aberant ar fi acela ca respectiva cafea provine doar de la animale care traiesc in salbaticie deci, pe cale de consecinta, este foarte rara, dupa cum scrie revista Time intr-un articol pe aceasta tema.
O poveste …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *