SUPEROFERTA de primavara a parlamentarilor: intretinere suspendata, zile libere si analize gratuite. PLUS: Deputatul HI-Q vrea TAXE MAI MARI pentru cine nu vine la VOT

de Sorina Ionasc Publicat la: 29.03.2013 10:30 Ultima actualizare: 29.03.2013 10:46

FOTO: Mircea Rosca-Liviu Chirica-Octav Ganea//Mediafax
Scutiri de rate la banci sau la plata intretinerii, o zi libera sau analize gratuite, sunt doar cateva dintre initiativele legislative pe care senatorii si deputatii alesi in urma cu trei luni le-au si depus in Parlament. Dintre cei mai prolifici este deputatul PSD Bogdan Diaconu, care a depus deja cinci proiecte de lege. De efect este unul care prevede amanarea pentru o perioada de doi ani, a executarii silite a persoanelor aflate in imposibilitatea de a-si plati datoriile catre banci, dar si scutirea de la plata utilitatilor, pentru aceeasi perioada, care au probleme cu banii.
Cei vizati de proiectul de lege sunt romanii care au ramas fara loc de munca, salariile le-au fost taiate sau sursa de finantare pe care o au nu este suficienta pentru plata utilitatilor, a intretinerii sau a ratelor la banca. Astfel, acestia ar putea, in acest timp, sa se redreseze financiar, iar dupa cei doi ani sa inceapa plata datoriilor, inclusive cele anterioare.

a”Exista 100.000 de familii care se afla intr-o situatie financiara critica, acei romani care sunt de buna-credinta si care nu si-au mai putut achita datoriile catre banci din cauza crizei financiare. Nu am inventat eu roata, ci s-a aplicat in Spania datorita numarului mare de sinucideri. Plus ca exista si o mafie a executarilor silite care trebuie oprita pentru ca niste imobile puse ca garantii in 2005-2007 la o valoare ajung sa fie vandute la un pret cu 25% din valoarea lor reala si apoi sunt introduse pe piata de speculari imobiliare. Cei care liciteaza se inteleg intre ei”, a declarat pesedistul Bogdan Diaconu, contactat de gandul.
Intrebat daca s-a aflat sau este intr-o situatie similara, deputatul PSD a raspuns rapid ca nu are niciun credit si nici n-o sa isi faca pentru ca suporta bancile.
a”Nu m-am inspirat din viata mea sau a familiei cand am depus aceasta initiativa, ci faptul ca sunt un om de stanga, sunt un reprezentant al social-democratilor si sunt deputat ales. Trebuie sa reprezint interesele si nevoile cetatenilor mei. Eu nu am credite, eu personal nu suport bancile, am cautat sa evit contractarea unui credit, fie la casa, fie la masina si am preferat sa ma intind cat ma tine plapuma. Vedeti la ce ajung unii sa faca atunci cand ajung in asemenea situatii”, a spus Diaconu.
9 mai, zi libera
Tot el doreste ca data de 9 mai sa fie declarata zi libera legal, spunand ca romanii ar trebui sa sarbatoreasca a”asa cum se cuvine” independenta tarii.
a”Pe 9 mai 1877 se intrunea plenul comun si proclamau independenta Romaniei. Este cel mai important act politic pe care l-a savarsit Parlamentul Romaniei si trebuie sarbatorit. Nu sunt coregraf, altii sa puna in scena ce sa se faca.? Dar daca de ziua Irlandei Parlamentul a fost verde, pe 9 mai sa fie rosu, galben si albastru. Am putea vedea emisiuni, spectacole cu specific romanesc, ca facem o festivitate la Parlamentul Romaniei sau diverse autoritati locale vor organiza diverse manifestatii, astea sunt la latitudinea organizatorilor. Ideea e ca aceasta zi sa fie celebrata”, a precizat pesedistul.
Tot in partea puterii, proaspat intrat in Parlament, deputatul Mihai Sturzu, membru al formatiei HI-Q, nu a uitat de unde a plecat si vrea sa modifice legea drepturilor de autor. Cum? Inca nu stie, dar considera ca plata “creatorilor de proprietate intelectuala nu este corecta”, si ca “legea trebuie sa faca ordine”.
“Legea asta a avut un parcurs greoi. Legea drepturilor de autor trebuie sa faca ordine, mai ales in privinta cuantificarii. Nu neaparat o plata mai buna, cat o plata mai corecta si mai transperanta. Sunt unii care creeaza mai mult si sunt plati mai prost decat cei care creeaza putin”, a declarat Sturzu, pentru gandul.
Sturzu: “Acum termini ASE-ul, cand tu voiai sa fii pilot de avion”
Totodata, deputatul PSD are in plan mai multe initiative legislative legate de tineret si educatie. Pe primul loc se situeaza o lege prin care toate facultatile sa fie obligate sa aiba examen de admitere.
a”Personal, obsesia mea este legata de examenul de admitere si la liceu si la facultate. Eu sunt convins ca un elev de clasa a 12-a e mai motivat daca stie ca-l asteapta un examen la facultate. Eu fac apel la amintirile mele din liceu. Acum te repartizeaza un calculator, faci un liceu pe care nu l-ai dorit, termini ASE-ul si-ti dai seama ca vrei sa fii, de fapt, pilot de avion sau pompier”, a explicat Sturzu.
Deputatul vrea, totodata, sa existe o lege a tineretului, referitoare la bazele materiale de genul tabere si sali de cultura. Mai exact, Mihai Sturzu vorbeste despre faptul ca aceste baze sunt, in prezent, uitate, si din cauza lipsei lor, tinerii nu mai fac sport si nici nu sunt atrasi de cultura.
“Avem in lucru legea tineretul si se refera inclusiv la bazele materiale care au apartinut tineretului si care acum sunt prin cine stie ce parteneriate publice private. Ma refer la bazele tineretului precum tabere, terenuri de sport, sali de cultura, care acum nu mai stie nimeni de ele, s-au darapanat si sunt locuri unde tinerii nostri ar putea fi incurajati sa faca sport, cultura, dar noi parca ii vrem mai mult in fata calculatorului sau a televizorului”, a adaugat pesedistul.
Taxe mai mari pentru cei care nu vin la vot
Desi este la primul mandat, Mihai Sturzu, solist in trupa HI-Q, ar vrea sa modifice legea electorala, pledand pentru sistem electoral german. Mai mult, romanii ar trebui sa voteze la terminale, pe baza codului numeric personal. El crede, de asemenea, ca ar trebui contorizate si voturile nule, iar daca nu se intruneste numarul de voturi necesar pentru ca un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *