Surse AFP: Imigranti, atacati pe mare, intre Turcia si Grecia

Numerosi imigranti care au traversat marea intre Turcia si Grecia au povestit ca au fost atacati de barbati inarmati care voiau sa-i impiedice sa ajunga in Europa si, uneori, sa ii jefuiasca, au indicat mai multe surse AFP, conform Agerpres.
O organizatie neguvernamentala, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, a deschis o ancheta dupa mai multe marturii, banuind ca ar fi vorba de “”bande mafiote”” sau de “”comandouri speciale ale pazei de coasta elene””, cum s-a mai intamplat in trecut, chiar daca i s-au dat asigurari ca nu mai exista astfel de cazuri.
Citeste si:?FOTO + VIDEO. Drama imigrantilor care isi risca vietile prin Eurotunel, ca sa ajunga in Marea Britanie
Potrivit sursei, zona insulei grecesti Lesbos (estul Marii Egee) este des amintita in relatarile imigrantilor, care evoca, de asemenea, furturi de bani si de motoare ale ambarcatiunilor refugiatilor.
Nawal Soufi, o militanta italiana prin intermediul careia parvin numeroase apeluri de ajutor ale refugiatilor sirieni pe mare, a obtinut declaratii ale unor pasageri de pe circa douazeci de ambarcatiuni atacate in ultimele luni.
“”Imigrantii vorbesc de comandouri, unii spun de Frontex (agentia europeana de control al frontierelor), altii despre paza de coasta turca sau greaca, altii despre militii sau pirati””, le-a explicat militanta jurnalistilor, precizand ca s-au inmultit recent cazurile.
Citeste si:?VIDEO. Vedetele unui reality show din Australia, TINTE ale gruparii SI. Cum se apara producatorii
Moubarak, un sirian de 30 de ani, plecat din Turcia pe 6 mai, a povestit ca o nava militara – turca, potrivit declaratiei lui – a somat ambarcatiunea sa opreasca si a inundat-o cu un jet de apa. Apoi, barbati inarmati au incercat sa ia motorul ambarcatiunii, dar, dupa mai mult de o ora de lupta, imigrantii au reusit sa-si continue drumul pana in Lesbos, a povestit pentru AFP tanarul, care in prezent este solicitant de azil in Germania. Intr-o inregistrare video realizata cu telefonul mobil in cursul acestui atac pot fi vazute nava militara si siluetele atacatorilor si se poate auzi cum ii cuprinsese panica pe cei circa 45 de imigranti de la bordul ambarcatiunii.
De asemenea, o siriana plecata in noaptea de marti spre miercuri i-a povestit lui Nawal Soufi cum o nava militara a interpelat ambarcatiunea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *