Takashi Murakami si Louis Vuitton au probleme cu legea

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Celebrul brand francez este acuzat ca a vandut lucrari ale artistului japonez fara sa respecte legea statului California, unde Vuitton are, din octombrie, un magazin la Muzeul de Arta Contemporana.

Takashi Murakami, unul dintre cei mai activi artisti contemporani ai Japoniei, comparat de multe ori cu Andy Warhol pentru felul in care recicleaza obiecte cotidiene, colaboreaza cu Louis Vuitton, unul dintre cele mai piratate branduri de lux, inca din 2003. Murakami a realizat pentru marca franceza o serie de modele pentru genti si accesorii din colectia Monogram Multicolore, impreuna cu Marc Jacobs, dar si unul dintre cele mai in voga pattern-uri folosite pentru posete, „Floarea de cires”, in care combina elementul floral cu figuri din desene animate.

Mai mult decat atat, in cadrul expozitiei Takashi Murakami deschise anul trecut la Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles, care s-a mutat in urma cu doua luni la Muzeul Brooklyn din New York, Louis Vuitton are un magazin unde, pe langa traditionalele lor accesorii, se vand postere realizate de artistul japonez, in serii limitate.

Toate bune si frumoase, pana cand, la inceputul acestei saptamani, un colectionar vigilent a atras atentia autoritatilor californiene asupra faptului ca vanzarea acestor postere in magazinul Vuitton nu respecta legile statului, anunta ziarul „Los Angeles Times”.

Mai precis, legea care spune, inca din 1970, ca toti comerciantii de lucrari de arta in serii limitate trebuie sa-i ofere cumparatorului si dovezi ale autenticitatii acestora.

Nici unul dintre cele 500 de printuri al carui pret s-a ridicat, in medie, la opt mii de dolari, nu era numerotat sau semnat de catre artist, dupa cum prevede cadrul legal american. Unul dintre cumparatori, care a platit 12.000 de dolari pentru doua lucrari, sustine, conform „Los Angeles Times”, ca a fost nesigur inca din momentul achizitiei, dat fiind ca, pe langa lipsa certificatului de autenticitate, posterelor le lipseau atat semnatura, cat si numarul care sa ateste parte dintr-o serie limitata. Desi este putin probabil ca un brand cu un astfel de statut sa pirateze lucrari tocmai la expozitia artistului, cumparatorii lui Murakami se plang de faptul ca aceste nereguli scad valoarea lucrarilor, astfel incat Louis Vuitton ar putea plati o amenda de cateva milioane de dolari.

In momentul in care au fost formulate acuzatiile, nici Takashi Murakami si nici Muzeul de Arta Contemporana nu au fost chemati ca martori ai apararii, ba mai mult, un purtator de cuvant al muzeului a declarat ca aceasta problema ii vizeaza in mod exclusiv pe cei de la Vuitton, refuzand sa faca alte comentarii.

spot_img