Tariceanu, dupa vizita cu Timmermans: Au fost doua tipuri de reactii: una care mi-a amintit de comunism si una de verticalitate

“Am urmarit cu multa atentie reactiile care au urmat vizitei in Romania a prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans. Au fost doua tipuri de reactii in spatiul public. Primul tip de reactie – pe care am vazut-o la politicienii romani care si-au facut un obicei in a-si critica propria tara – mi-a amintit de comunism si de vizitele secretarului de partid. Cu manie proletara au infierat Romania, au vorbit despre activarea articolului 7 pentru nerespectarea statului de drept, desi chiar Frans Timmermans a precizat clar ca nu se are in vedere un asemenea pas. In comunism, acesti oameni marunti s-ar fi plecat in fata secretarului de partid; unii au si facut-o, fiind slujitori marunti ai sistemului represiv, iar acum doar si-au schimbat stapanii.
Am vazut insa si un alt tip de reactie, pe care as numi-o de verticalitate si in conformitate cu principiile europene. Este o reactie a celor care vad relatia cu oficialii europeni ca fiind una de parteneriat, nu de subordonare. In aceasta zona, vizita lui Frans Timmermans a fost prezentata cu obiectivitate, ca parte a unui dialog institutional care sa faciliteze atingerea unor obiective pe care le-as numi comune, din care cel mai important este ridicarea MCV. Salut aceasta atitudine si cred ca doar asa Romania poate sa fie mai puternica in Uniunea Europeana.Ca presedinte al Senatului, am avut un dialog consistent si pozitiv cu Frans Timmermans. Am apreciat atitudinea constructiva si determinarea exprimata pentru a acompania Romania pentru ridicarea MCV. Vreau sa fac, insa, si o serie de precizari si sa pun o serie de accente care consider ca nu au avut suficienta vizibilitate dupa aceasta intalnire”, scrie Tariceanu, dupa vizita lui Timmermans.
Prima precizare: nu exista considerente politice care sa justifice sa inchidem ochii la abuzuri sau la incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Este suficient ca un singur cetatean roman sa fie victima unor abuzuri, sa fie arestat pe baza unor dovezi fabricate, sa faca inchisoare nevinovat, pentru a trage semnale de alarma in societate si a lua atitudine astfel incat aceste abuzuri sa nu se repete. In Romania, sunt sute de astfel de cazuri de abuzuri ale statului paralel impotriva cetatenilor care au fost prezentate in media si, inclusiv, expuse prin decizii ale unor magistrati. Oare cate alte multe abuzuri s-au petrecut, fara a fi si prezentate in presa?
Ca liberal, ca presedinte al singurului partid liberal din Romania si ca presedinte al Senatului nu voi face nici un rabat si nici un pas inapoi in lupta pentru drepturile si libertatile cetatenilor. Nu voi inchide ochii la abuzuri, pentru ca am o datorie in fata romanilor care ne-au sustinut in alegeri si ne-au cerut acest lucru. Asa functioneaza democratia: cei care decid sunt cetatenii la vot, iar liderii alesi au datoria de a actiona pentru a pune in practica agenda cu care au fost alesi. Port aceasta lupta si pentru ca am trait intr-un sistem opresiv, inainte de 1989 si nu vreau ca baietii mei si copiii de astazi sa mosteneasca o tara in care telefoanele le sunt ascultate, in care abuzurile sunt la ordinea zilei si in care libertatea este o valoare dispensabila.
Spun aceste lucruri pentru ca tot vad oameni politici, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis, cum recita statistici: numarul de anchete a crescut, procurorii au X% rata de condamnari; exact ca un politruc din vremea comunista, care vorbea despre productia la hectar. Incalcarile Constitutiei de catre procurorul sef al DNA, abuzurile si dovezile fabricate, oamenii nevinovati care au fost arestati abuziv, toate par amanunte care nu au suficienta greutate in fata acestor statistici. De ce? Pentru ca, pentru domnul Iohannis, acesti romani sunt doar statistici, procente mai scazute decat procentul condamnarilor. Pentru domnul Iohannis, atat timp cat procentul condamnarilor este mai ridicat decat cel al abuzurilor, DNA este pe plus.
A doua precizare: Romania trebuie sa isi faca curatenie in propria casa. Este o iluzie ca politicienii europeni vor lupta ei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *