Tariceanu, suparat ca n-a fost invitat de Iohannis la Ziua Nationala, sustine ca seful statului e un factor de dezbinare

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, considera ca seful statului trebuie sa sublinieze semnificatia zilei de 1 Decembrie, aceea a unitatii romanilor, si ca prin gestul sau, de a nu invita la parada militara de la Arcul de Triumf anumiti politiceni, “pare sa fie un factor de dezbinare”, informeaza Agerpres.
“Ziua de 1 Decembrie este o zi incarcata de simboluri si valori nationale. Este ziua in care noi celebram implinirea idealului national de secole – Unirea tuturor romanilor in aceeasi tara si sub acelasi drapel. Acest ideal a fost implinit dupa lungi sacrificii – razboiul de la 1877 si primul razboi mondial. Semnificatia acestei zile – ziua unitatii romanilor. Presedintele ar trebui sa sublinieze acest moment si acest simbol si din pacate, in loc sa fie factorul de coeziune, de unitate a unei Romanii care este macinata de o buna bucata de vreme in dispute politice, pare sa fie mai degraba prin gestul sau, prin atitudinea sa, prin deciziile pe care le ia un factor de dezbinare, de promovare a resentimentelor si a invrajbirii. Lucrul acesta nu il pot accepta (…) pentru ca in felul acesta presedintele ne dovedeste doua lucruri: nici nu intelege care este semnificatia Zilei nationale si nici nu intelege care este rolul sau politic si constitutional de presedinte”, a afirmat duminica Tariceanu la Romania TV.
El a spus ca romanii vor “o Romanie unita” si ca “tara involueaza de cand a venit presedintele Iohannis”.
“Noi suntem un stat-natiune care ar trebui sa ne manifestam si in interior pentru a da un sens atitudinii romanilor, un sens corect, si in acelasi timp un semnal si pentru exterior. Si pentru romani e un semnal foarte prost aceasta atitudine, iar strainii cred ca sunt consternati. (…) In loc sa evoluam de cand a venit presedintele Iohannis involuam si involuam grav, involuam pe ceea ce este proiectia imaginii noastre ca tara si ca popor. Eu cred ca romanii vor sa vada o Romanie unita, capabila sa isi uneasca energiile, fortele, sa progreseze si nu o tara divizata, nu actiuni care sunt legate de simbolurile nationale care sunt politizate la maximum”, a adaugat Tariceanu.
El a explicat ca invitatiile presedintelui sunt adresate institutiilor si nu persoanelor.
“Inteleg ca dupa ce presedintele si-a facut Guvernul lui, vrea Parlamentul lui, vad ca vrea Ziua nationala a lui. Presedintele cand …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *